Rallin MM-sarja laajenemassa – talleilta tiukka ehto

Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala Meksikon MM-rallissa. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjan osakilpailuiden määrä on kasvamassa lähivuosien aikana. Tallit ovat kuitenkin asettaneet oman ehtonsa laajennukselle.

Chile, Japani, Kenia ja Kanada hamuavat paikkaa MM-kalenterista, jossa on tällä haavaa mukana 13 rallia. Kansainvälisen autoliiton FIA:n nokkamies Jean Todt on antanut rallin MM-sarjalle kritiikkiä siitä, että rallit keskittyvät Eurooppaan, vaikka kyseessä on maailmanmestaruussarja.

Sarjassa saatetaan ajaa jo ensi kaudella 14 osakilpailua. Keskipitkällä aikavälillä osakilpailuiden määrä voi nousta jopa 16 ralliin, joista kahdeksan ajettaisiin Euroopassa ja kahdeksan Euroopan ulkopuolella.

MM-sarjan tiimeille tilanne on mutkikas. Autonvalmistajat haluavat päästä uusille ja tärkeille markkinoille, mutta toisaalta ne eivät halua kustannuksien nousevan pilviin. Tallien edustajat tekivät edellisessä WRC-komission kokouksessa selväksi sen, että osakilpailuiden määrän kasvu ei saa tuoda ylimääräisiä kuluja.

Ensi vuonna Chile saattaa olla mukana MM-sarjassa. Hyundai-pomo Alain Penassen mukaan ralli voitaisiin järjestää ilman huomattavia lisäkustannuksia.

– Kuluja voitaisiin karsia, mikäli ralli ajettaisiin Argentiinan MM-rallin yhteydessä ja vain yksi viikonloppu olisi välissä, Penasse kertoo Rallye-Magazinin nettisivuilla.

Tässä tapauksessa mekaanikot jäisivät Etelä-Amerikkaan pistämään autoja kuntoon kilpailujen väliseksi ajaksi.

– Se olisi yksinkertaisin tapa säästää kuluissa, MM-sarjan promoottori Oliver Ciesla myöntää.

Citroen-pomo Pierre Budar painottaa, että lisäkulut on pidettävä tiukasti kurissa.

– Meillä on kiinteä budjetti, johon sisältyy kaikki auton kehittämisestä talliin, kuljettajiin ja operatiivisiin kuluihin. Logistiikkaan tulevat lisäkustannukset pitäisi säästää muualta. Autonvalmistaja on samaa mieltä kanssamme ja on kertonut siitä myös WRC-komissiossa, Budar sanoo.

Lue myös nämä

  • Uusimmat