Quantcast

Kalle Rovanperä ja Oliver Solberg ovat hämmästyttäneet WRC-auton ratissa – Jari-Matti Latvalalta kova arvio nuorista kuljettajista

Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä ja Jari-Matti Latvala neuvottelussa. Kuva. Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Nuoren sukupolven kuljettajat ovat tulleet vakuuttavasti rallin MM-sarjan kuninkuusluokkaan.

Kalle Rovanperä oli 19-vuotias, kun hän sai viime kaudeksi sopimuksen Toyotan WRC-tehdastiimiltä. Rovanperä näytti heti, että puheet hänen lahjakkuudestaan eivät olleet liioiteltuja. Suomalaistoivo ajoi jo toisessa WRC-kisassaan palkintokorokkeelle, kun hän sijoittui kolmanneksi Ruotsin rallissa talvella 2020.

Ruotsin lipun alla kilpaileva Oliver Solberg, 18, teki WRC-debyyttinsä kuukausi sitten Rovaniemen MM-rallissa. Hyundailla ajanut Solberg nappasi kunnioitettavan seitsemännen tilan jäätyään reilut puolitoista minuuttia rallivoittaja Ott Tänakista. Rovanperä sijoittui napapiirillä toiseksi.

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala arvioi DirtFish-sivuston mukaan, että nuoret kuljettajat ovat häntä ”kolme vuotta edellä” kehityksessä. Latvala kilpaili ensimmäisen kerran WRC-autolla MM-sarjassa kaudella 2003.

– Kun olin 18-vuotias, jäin parhaimmillani sekunnin per kilometri kärkikuskeihin verrattuna. Solberg ajaa nyt sellaisella tasolla, jolle minä pääsin 21-vuotiaana, Latvala vertailee.

Latvala huomauttaa, että rallimaailma on muuttunut huomattavasti 2000-luvun alusta.

– Nyt aloitetaan nuorempana ja mukaan tullaan nuorempana. Vaikuttaa siltä, että nuoret pojat ovat hieman kypsempiä nykyään.

Kalle Rovanperästä tuli vuosi sitten Ruotsissa nuorin palkintokorokkeelle yltänyt kuljettaja rallin MM-sarjassa. Rovaniemellä hän teki jälleen historiaa, sillä hän on nuorin MM-sarjan johtoon noussut kuski.

Rovanperällä ja Solbergilla on ikänsä puolesta aikaa rikkoa vielä muitakin ennätyksiä. Rallin seitsenkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier nostaa esiin sen, että nuoren sukupolven edustajat ovat olleet lähes koko ikänsä tekemisissä rallin kanssa.

– Kalle on nuori iältään, mutta ei kokemukseltaan. Hän on lahjakas, mutta senhän me kaikki tiesimme jo entuudestaan. Mutta nyt hänellä on hieman enemmän kokemusta näistä autoista ja Suomessa hän pääsi ajamaan kotikisan, Ogier sanoo.

Rovanperä johtaa kuljettajien MM-sarjaa neljän pisteen erolla Hyundain Thierry Neuvilleen kahden osakilpailun jälkeen. Ogier on kahdeksan pisteen päässä tallikaveristaan.

Ogier ei pistä pahakseen, että Rovanperä on murtautunut nopeasti rallimaailman huipulle.

– Se on hyvä asia tiimillemme, että hänkin pystyy taistelemaan useammin kärjessä. Tänä vuonna suunnitelmanamme on voittaa molemmat mestaruudet, joten tästä tulee mielenkiintoista. Sanoin jo ennen kauden alkua, että hän olisi mukana taistelemassa tittelistä.

Rallin MM-kauden kolmas osakilpailu ajetaan Kroatiassa 22.-25. huhtikuuta.

Katso alta Rovaniemen MM-rallin parhaat palat. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,367750″ ap mute]

Lue myös nämä

  • Uusimmat