Jari-Matti Latvala antoi tuomionsa: ”Nyt voidaan ainakin hetkeksi rauhoittaa tilannetta”

Rallin MM-sarjan uusi pistejärjestelmä oli ensimmäistä kertaa testissä sunnuntaina päättyneessä Monte Carlon MM-rallissa.
Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Nykyään pääluokassa on jaossa peräti kolmet erilliset pisteet. Lauantai-illan tulosten perusteella myönnetään ehdolliset pisteet ja sunnuntaina päiväkohtaiset pinnat. Lisäksi kisan päättävältä Power Stage -erikoiskokeelta on napsittavissa lisäpisteitä.

Erikoista systeemissä on se, että rallin varsinaisten lopputulosten perusteella ei jaeta mitään pisteitä. Mahdollista on myös se, että kilpailun voittaja ei välttämättä kuittaa suurinta pistepottia.

Pahimmat skenaariot eivät toteutuneet vielä Monte Carlon MM-rallissa. Klassikkokisan voittanut Hyundai-kuski Thierry Neuville kuittasi viikonlopusta täyden 30 pisteen potin. Toiseksi eniten pisteitä keräsi kakkoseksi sijoittunut Sebastien Ogier (24 pistettä) ennen kolmanneksi ajanutta Elfyn Evansia (21) ja nelostilan ottanutta Hyundain Ott Tänakia (15).

Katso rallin MM-sarjan pistetilanteet kokonaisuudessaan täältä.

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala antoi uudesta systeemistä tuomionsa kisan päätteeksi.

– Voittaja eli kilpailun paras sai eniten pisteitä. Siinä mielessä uusi systeemi on osoittanut toimivuutensa ihan hyvin. Toivottavasti se toimii muissakin kisoissa, vaikka on siinä riskinsä ja pieniä haasteita voi tulla, Latvala sanoi.

– Tästä oli paljonkin ennakkospekulaatioita. Nyt voidaan ainakin hetkeksi rauhoittaa tilannetta. Kokonaisuudessaan tämä ei tuonut mitään kauheaa sekaannusta.

Tällä kertaa Latvalan johtamalta miehistöltä jäi Monte Carlo valloittamatta, vaikkakin Sebastien Ogier yritti loppuun saakka haastaa Neuvillen. Belgialainen esti Ogierin kymmenennen Monte-voiton 16,1 sekunnin erolla.

– Totta kai pientä pettymystä on ilmassa. Johdimme rallia perjantaina ja johdimme melkein lauantain loppuun saakka. Sitten ihan viime hetkillä lauantaina homma lähti kääntymään Hyundain suuntaan. Lopulta se suli käsistä sunnuntaina, Latvala summasi.

– Thierry löysi jostain uuden vaihteen. Se on nähty aiemminkin, että kun hän saa tuollaisen itseluottamuksen päälle lauantaina, niin häntä on tosi vaikea pysäyttää sen jälkeen.

Neuville ja Hyundai antoivat samalla myrskyvaroituksen Toyotalle, joka on hallinnut rallin MM-sarjaa viime vuosina. Latvala arvioi, että Hyundai on nyt entistä kilpailukykyisempi.

– He ovat varmasti vahvoja koko kauden ja tiukkoja kamppailuja on luvassa. Kahtena edellisenä vuotena pystyimme voittamaan luotettavuudella. Nyt Hyundai on luotettava ja nopea, joten kilpailu on puhtaasti kiinni kuljettajasta eli kuka pystyy puristamaan voittoon, kuten täälläkin nähtiin. Tuollaisella Neuvillen tyylisellä ajamisella voittoja voi tällä kaudella ratkoa, Latvala analysoi.

Lue myös nämä