Esapekka Lapilla oli auto lähteä lapasesta samassa paikassa kuin Tänakilla – ”Ravisteli pari kertaa”

Esapekka Lappi. Kuva: Aki Hietavala

M-Sport Fordin Esapekka Lapilla oli pari pientä tilannetta perjantaiaamun erikoiskokeilla Monte Carlon MM-rallissa.

Lappi ja kartanlukija Janne Ferm ovat kokonaistilanteessa sijalla viisi. Eroa kärkikuljettaja Elfyn Evansiin on kertynyt puolitoista minuuttia.

– Tulimme mielestäni ihan järkevästi. Vauhti ei riitä kärkimieheen, silloin pitäisi ajaa tosi kovaa. Aamupäivän viimeisellä pätkällä lähti jo menemään sinnepäin, mutta yhdestä jarrutuspaikasta puuttui nuotista, että se on liukas. Sitten auto heilahti pellolle, Lappi kertasi päivähuollossa.

– Siellä meni jonkin verran aikaa, koska sliksit eivät oikein tartu pellolla. Jauhoimme aikamme ja lopulta saimme auton pois, ensimmäistä kertaa Ford Fiesta WRC -autolla kilpaileva suomalaiskuski lisäsi.

Lue myös: EK5: Elfyn Evans kirjautti jälleen pohjat – Esapekka Lappi piipahti pellolla

Aamupäivän rajuin tilanne nähtiin toisella erikoiskokeella, jolla hallitseva maailmanmestari Ott Tänak ajoi rajusti ulos. Tilanteessa oli vauhtia noin 180 kilometriä tunnissa.

– Näin tilanteen videolta. Se oli aika raju. Voin kertoa, että meidänkin auto meinasi lähteä siinä paikassa, mutta ei niin pahasti kuin Ottilla. Tämä auto ravisteli pari kertaa. Piti huutaa Jannelle, että laita nuottiin ”sido” tähän paikkaan, Lappi naureskeli.

Katso alta video Ott Tänakin hurjasta ulosajosta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kuvaaja: Jari Kostilainen

Lue myös: Ott Tänak ja kartanlukija Järveoja sairaalaan hurjan ulosajon jäljiltä

Aamupäivän kolme erikoiskoetta ajetaan toistamiseen iltapäivällä. Lappi ei ollut täysin tyytyväinen autonsa säätöihin, ja olosuhteet toivat lisähaastetta ajamiseen. Ensimmäiset autot nostivat tielle rutkasti mutaa ja muuta likaa ennen Lapin ajovuoroa.

– Meidän pitää muuttaa autoa hieman jäykemmäksi. Jos mennään nelosvaihdetta isommalle, ei uskalla oikein ajaa, koska auto on niin pehmeä ja epätarkka. Lisäksi jarrutan liikaa kaikkiin mutkiin, koska ei uskalla luottaa siihen, että auto on vakaa ja pysyy tiellä.

– En ymmärrä, miten tiet ovat noin likaisia. Meidän etuauton nuotit eivät täsmää yhtään viiden auton jälkeen. Mutkista löytyy luntakin, kun muut ovat ajaneet kaikki penkat puhki, Lappi kuvaili.

Jaa uutinen
Avatar

Toni Heinonen

toni.heinonen(a)rallit.fi Päätoimittaja