Venäläiskuljettajalta estettiin pääsy Viron MM-ralliin – nyt hän ilmoittautui Suomessa järjestettävään ralliin

Venäläiskuljettaja Nikolai Grjazin on ilmoittautunut mukaan Saarijärvellä ajettavaan Takomo-ralliin.
Nikolai Grjazin
Nikolai Grjazin. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Grjazinin nimi on ollut esillä viime aikoina, sillä Viron sisäministeriö on asettanut hänelle ja kartanlukija Konstantin Aleksandroville maahantulokiellon Viroon.

Lue myös: Virossa kova päätös: ministeriö eväsi venäläistähdeltä pääsyn MM-ralliin

Viron MM-rallin pomo Urmo Aava oli kertonut jo aiemmin, että kisajärjestäjät eivät halua venäläisiä tai valkovenäläisiä kuljettajia kilpailuun Ukrainan sodan vuoksi. Grjazin ilmoittautui tästä huolimatta kilpailuun, mutta Viron sisäministeriön päätös ratkaisi sen, ettei WRC2-luokassa kilpailevaa venäläistä nähdä sorakisassa.

Grjazin on kilpaillut aktiivisesti rallin MM-sarjassa Venäjän helmikuussa aloittaman hyökkäyksen jälkeen. Viro oli ensimmäinen osakilpailu, johon hänen osallistumisensa estettiin. Myös Suomen MM-rallin järjestelyistä vastaava AKK on linjannut, etteivät venäläiset tai valkovenäläiset kuljettajat pääse kilpailemaan Suomen ralleissa.

Samaan aikaan Viron MM-rallin kanssa ajettava Takomo-ralli kuuluu R-Rallicupiin, jonka järjestelyistä vastaa Suomen autourheiluliitto. Liitolla ei ole mitään kytköksiä suomalaisen autourheilun kattojärjestöön AKK-Motorsportiin.

R-Rallicupin koordinaattori Marko Riihimäki sai kuulla Grjazinin ilmoittautumisesta Rallit.filtä, joka halusi häneltä kommentin aiheeseen.

– En ole huomioinut sitä, että sellainen nimi on tullut (ilmoittautuneiden listalle). Täytyy kilpailunjärjestäjän kanssa nyt keskustella asiasta, Riihimäki kertoi.

Virolaisten päätös Grjazinin osallistumisen estämisestä MM-ralliin on herättänyt keskustelua puolesta ja vastaan. Aihe on monin tavoin mielenkiintoinen – ja jopa herkkä.

– Emme ole aiemmin keskustelleet aiheesta. Tilanne on vallan uusi ja sitä pitää nyt puntaroida, Riihimäki sanoi.

– Oma mielipiteeni ehkä on se, että meillä kaikilla pitäisi olla yhtenäinen linja tällaisissa tapauksissa.

Takomo-ralli ajetaan 16. heinäkuuta. Grjazinin lisäksi ilmoittautuneiden joukosta löytyy tshekkikuljettaja Jan Cerny, joka voitti WRC3-luokan kilpailun Sardinian MM-rallissa kesäkuun alussa.

Katso Takomo-ralliin ilmoittautuneiden lista kokonaisuudessaan täältä.

Lue myös nämä