Suomen MM-ralli syynissä – tämä kaikki sinun pitää tietää rallivuoden kohokohdasta!

Rallit.fin reittiasiantuntija esittelee Suomen MM-rallin reitin, jossa on mukana vanhoja klassikoita ja yksi kokonaan uusi erikoiskoe.
Esapekka Lappi
Esapekka Lappi lennossa Suomen MM-rallissa vuonna 2023. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Viime vuonna Suomen MM-rallissa palattiin isoille teille ja sama jatkuu tänä vuonna erityisesti Ouninpohjan paluun myötä. Lisäksi mukana on kokonaan uusi pätkä, ja Laajavuori palaa reitille Power Stageksi. Noin 60 prosenttia reitistä on tuttua kahdesta viime vuodesta, loput uutta tai aiemmilta vuosikymmeniltä.

Torstai 1.8.

Torstain aikataulu:
10.01 Testierikoiskoe: Ruuhimäki (4,12 km)
19.05 EK1: Harju 1 (3,48 km) 

Testierikoiskoe on tuotu seitsemän vuoden tauon jälkeen taas Ruuhimäkeen, mutta nyt uudessa muodossa. Hypyt ajetaan etelään kuten vuonna 2016, mutta nyt pienille teille käännytään jo aiemmin. Reitti kiertää mikroautoradan ja palaa vuonna 2018 rakennetulle loppuhypylle. Tässä muodossa pätkää on ajettu rallisprinteissä. Matkalle mahtuu myös virtuaalishikaanin testausmahdollisuus lopun huoltoteillä.

Ruuhimäen testierikoiskoe 2024 (punainen) ja 2016 (harmaa).

EK1 Harju ajetaan samassa muodossa kuin kahtena viime vuonna. Pätkä tekee lenkin, jolloin katsojilla on mahdollisuus nähdä kärkiautot kahteen kertaan yhden vedon aikana. Tuttuun tapaan pätkä vuorottelee asvalttipintaisten katujen ja sorapintaisten puistoteiden välillä. Moniin muihin vastaaviin pätkiin verrattuna mukana on useita ”luonnollisia” mutkia, joita ei ole tehty vain aitojen ja betoniporsaiden avulla.

Perjantai 2.8.

Perjantaina ajetaan koilliseen kuten viime vuonna. Pätkäkilometrejä on 116, joista kolmannes on tuttua viime vuodesta. Päivään mahtuu vauhdikkaita osuuksia niin valtionteillä kuin yksityisteilläkin, sekä lyhyitä teknisiä osioita.

Perjantain aikataulu:
08.13 EK2: Laukaa 1 (17,96 km)
09.20 EK3: Saarikas 1 (15,93 km)
10.35 EK4: Myhinpää 1 (15,51 km)
12.05 EK5: Ruuhimäki 1 (7,76 km)
13.27 HUOLTO: Paviljonki
15.10 EK6: Laukaa 2 (17,96 km)
16.17 EK7: Saarikas 2 (15,93 km)
17.32 EK8: Myhinpää 2 (15,51 km)
19.05 EK9: Ruuhimäki 2 (7,76 km)
20.05 EK10: Harju 2 (2,01 km)
20.40 HUOLTO: Paviljonki
YHTEENSÄ: 116,33 km

EK2+6 Laukaa on uudistettu pisimpään muotoonsa ikinä, minkä myötä se on myös päivän pisin erikoiskoe. Suuri osa reitistä ajetaan nyt eri suuntaan kuin viime vuosina. Pätkän alkupuolisko on nyt vastaava kuin vuonna 2017, sitten liitytään lyhyen uuden osuuden kautta vuoden 2023 reitille ja lopuke on jälleen kokonaan uutta.

Laukaa 2024 (punainen) ja 2023 (turkoosi)

Laukaa ajetaan kokonaan yksityisteillä, mutta ne ovat suurilta osin leveitä ja hyväpintaisia sekä nopeita. Hyppyjä ei ole, ja usein luonne on kulmikasta ysikympistä toiseen.

Pätkän suurin rytminvaihdos tulee 11,3 kilometrissä, kun pitkän suoran päässä tie kapenee ja muuttuu tekniseksi. Siitä jatketaan uudelle pikkutielle, joka on todella pehmeää ja kapeaa. Toinen teknisempi osuus on viime vuonna esitellyllä osuudella 15,2 km kohdalla.

EK3+7 Saarikas on kokonaan uusi pätkä. Edes osia siitä ei ole ajettu koskaan Suomen MM-rallissa. Laukaan tavoin suuri osa pätkästä on nopeaa ja hyväpintaista yksityistietä, mutta mukana on myös pikkutieosuus. Suuri osa pätkän reitistä näkyy tällä talvisella videolla:

Pätkä alkaa lyhyeltä valtiontienosuudelta, mutta muuttuu mielenkiintoiseksi ensimmäisellä yksityistieosuudella 1,4 kilometrin kohdalla, josta ylläoleva videokin alkaa. Tällä tiellä on hyvää mutkaa peltoaukeilla, jopa ”runkipaikkoja”.

Seuraava metsätieosuus on leveää ja kovavauhtista lukuun ottamatta tiukkaa takaviistoristeystä 7,5 kilometriä lähdöstä ja siitä puolitoista kilometriä myöhemmin ilmestyvää soramonttushikaania. Rytmi muuttuu yllättäen, kun tie kapenee ja muuttuu mutkaisemmaksi 10 kilometrin kohdalla. Varsinainen pikkutieosuus puolestaan alkaa 13,1 kilometrin kohdalla. Tämä tie on todella ahdas ja mutkainen, kunnes juuri ennen maalia ajetaan vauhdikas osuus maatilamaisemissa.

EK4+8 Myhinpää on päivän ainoa viime vuodesta kokonaan tuttu pätkä. Se on varsinainen vauhtipätkä, jossa riittää nyppyjä ja muutama isompikin hyppy.

Myhinpään alku on leveää ja hyväpintaista, mutta suhteellisen teknistä, sillä osa mutkista on tiukkoja, ja nyppyihin pitää saada tarkka linjaus. Myös kolmioristeyksen kierto 3,5 kilometriä lähdöstä tuottanee haasteita. Pätkän keskellä on nopeampi osuus, joka katkaistaan myös shikaanilla Myhinpään kylällä 6,9 kilometriä lähdöstä. Siitä alkaakin museotieosuus, joka on hieman kapeampaa ja kulmikkaampaa, eli pitkien täysiä ajettavien osuuksien jatkona saattaa olla hidas mutka tai mutkayhdistelmä.

Viime vuonna Myhinpää koitui Kalle Rovanperän kohtaloksi. Ulosajopaikka oli 11 kilometrin kohdalla museotiellä.

EK5+9 Ruuhimäki palaa nyt reitille välivuoden jälkeen ja pitkästä aikaa tavallisen erikoiskokeen roolissa, eikä Power Stagena. Pätkän alku on lyhennetty taas vanhempaan versioon, mutta lopussa on nyt vuonna 2018 esitelty iso hyppy, joten yhdistelmä on uusi. Osa pätkästä on samaa kuin testipätkä, mutta suurilta osin eri suuntaan ajettuna.

Ruuhimäki 2024 (punainen) ja 2018-2022 (vihreä)

Ruuhimäen alku on kulmikasta, jossa pitkät suorat ja tiukat mutkat vuorottelevat kapealla tiellä. 2,4 kilometrissä tulee teknisempi syheröosuus, josta päästään Ruuhimäen isolle tielle. 5,2 kilometrissä tulee Harri Rovanperän ja Thierry Neuvillen ulosajomutka, jota seuraa ikoninen hyppysuora. Lopussa on vielä areenapyöritystä ja suuri keinotekoinen hyppy, joka on mallinnettu Ouninpohjan keltaisen talon hypystä.

Päivän lopuksi ajetaan vielä EK10 Harju 2, joka ajetaan nyt vuoden 2022 toisen vedon tapaan ilman lenkkiä.

Lauantai 3.8.

Lauantaina ajetaan 144 kilometriä erikoiskokeita eli miltei puolet koko rallista. Reitti suuntautuu Jämsään kuten perinteisesti. Pätkiä on nyt vain kolme, mutta ne ovat kaikki pidempiä kuin perjantain ja sunnuntain pätkät. Suuri osa reitistä on tuttua viime vuodelta, mutta Ouninpohjan alkupuoliskoa ei ole ajettu sitten vuoden 2017. Perjantaihin verrattuna nyt ajetaan enemmän isoilla teillä, ja pikkutiet ovat nyt todella teknisiä, kun niillä käydään.

Lauantain aikataulu:
09.05 EK11: Västilä 1 (18,94 km)
10.05 EK12: Päijälä 1 (20,19 km)
11.05 EK13: Ouninpohja 1 (32,98 km)
13.10 HUOLTO: Paviljonki
15.35 EK14: Västilä 2 (18,94 km)
16.35 EK15: Päijälä 2 (20,19 km)
17.35 EK16: Ouninpohja 2 (32,98 km)
19.30 HUOLTO: Paviljonki
YHTEENSÄ: 144,22 km

EK11+14 Västilä palasi reitille viime vuonna. Se oli tosin rallin vakiokalustoa 1980-luvun lopusta vuosituhannen taitteeseen.

Västilä on kokonaan hyväpintaista, leveää ja kallisteltua tietä. Ensimmäiset 11 kilometriä kääntyilee koko ajan. Korkeuseroja ja nyppyjäkin on, kuin myös muutama hyppy. 11,7 kilometrissä on yleisöystävällinen osuus kuivurin ympäri, joka toimii myös shikaanina. Sitä seuraa tosin todella nopea osuus, jossa on myös asvalttimutka. 14,3 kilometrissä käännytään risteyksestä hieman kapeammalle tielle, joka on aluksi kulmikasta ja sitten todella kovavauhtista. Pätkä päättyy hyppyyn.

EK12+15 Päijälä on muodostunut Suomen MM-rallin lauantain vakiopätkäksi, josta pitävät niin yleisö kuin kuljettajatkin. Se ajetaan samassa muodossa kuin kaksi edellistä vuotta.

Pätkän lähtö on hyväpintaista ja kovavauhtista, mutta suhteellisen teknistä yksityistietä, ja hyppyjäkin riittää. Välillä on myös mäntykangasosuus, jossa ei ole ojia. Kun tullaan valtiontielle 8,7 kilometrissä, pätkä oikeastaan hidastuu, koska mutkat ovat niin tiukkoja.

Asvaltoitu silta johdattaa Päijälän vanhalle osuudelle, jota 80-luvulla ajettiin eri suuntaan. Tämä on varsinainen vuoristorata, jolla hyppyjä on ihan jatkuvasti. 17,3 kilometrissä käännytään pienen tien lenkille, joka on pehmeää ja röykkyistä. Viime vuonna Marco Bulacia ja Gus Greensmith keskeyttivät ulosajoihin tällä osuudella.

Lopuksi palataan vielä Päijäläntielle hetkeksi ja ajetaan maatilan läpi. Tämä muistetaan Juho Hännisen ulosajosta vuodelta 2014, joskin kaatoja on sattunut ainakin Vetomiehissä vielä myöhempinäkin vuosina.

EK13+16 Ouninpohja palaa reitille ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2017, ja ensimmäistä kertaa täydessä mitassaan sitten vuoden 2016, joskin pitää mennä vuoteen 2015 asti, että pätkää on ajettu pitkänä tähän suuntaan – tosin hieman eri muodossa kuin nyt. Tässä vuoden 2013 versiossa lähtö ja maali olivat samassa paikassa, mutta pätkään on nyt lisätty shikaaneita ja poistettu yksi keinotekoinen osuus.

Ouninpohja 2024 (punainen) ja Rapsula 2022-2023 (turkoosi)

Ouninpohja alkaa nimikkotieltään. Ensimmäiset viisi kilometriä ovat teknistä eikä erityisen leveää, täynnä hyppyjä ja mutkia. Keltaisen talon hypyn jälkeen on nopea osuus, jolle on tänä vuonna asetettu virtuaalishikaani seitsemän kilometrin kohdalle. Tämän jälkeen pätkästä tulee kulmikkaampi ja korkeuserot kasvavat suuremmiksi. Nopea jouhea osuus hypyillä johdattaa Mutasen risteykseen, jolloin pätkää on ajettu 12,7 kilometriä.

Tästä alkava Okskulmantie on leveämpää ja todella kovavauhtista, mutta sen alkupäässä on kaksi shikaania. 18 kilometrissä on teknisempi osuus, minkä jälkeen vauhti taas kasvaa. Kuuluisa Amazon-hyppy tulee 19,9 kilometriä lähdöstä.

Tämän jälkeen pätkän loppu on tuttua aiempien vuosien Ouninpohja-korvikkeista kuten Rapsulasta. Kakariston risteyksessä trippimittari näyttää 23 kilometriä, mistä jatketaan pienemmälle maatilan tielle. Keinotekoinen Tommin hyppy on poistettu tänä vuonna pätkältä.

Lopulta tullaan ”Ounin pikkutielle”, joka on teknistä ja karkeaa, mutta vauhdikasta. Sillä ovat viime vuosina ajaneet ulos niin Oliver Solberg, Kris Meeke kuin Craig Breenkin.

Ouninpohjan päätteeksi ajetaan vielä kilometri isoa Hassintietä, jossa on periaatteessa vain yksi mutka. Mutta kaikki eivät pääse sinne asti!

Sunnuntai 4.8.

Sunnuntai on todella kompakti, vain 41 pätkäkilometriä lähellä Jyväskylää. Viime vuodesta ei voi käyttää yhtäkään nuottia. Päivään mahtuu ääripäitä aina valtiontiellä kaahaamisesta tekniseen syheröön, mutta ei juurikaan mitään siltä väliltä!

Sunnuntain aikataulu:
08.55 EK17: Sahloinen - Moksi 1 (14,27 km)
10.05 EK18: Laajavuori 1 (4,35 km)
11.17 EK19: Sahloinen - Moksi 2 (14,27 km)
12.21 Kokoomatauko: Laajavuori
13.15 EK20: Laajavuori 2 (8,77 km) *Power Stage

EK17+19 Sahloinen – Moksi on taas käännetty vuoden 2022 suuntaansa. Lähdön ja maalin paikkaa on myös muutettu, joten aikoja ei voi vertailla. Tämä on yksi rallin kovavauhtisimpia pätkiä, vaikka mukana on risteyksiä ja pikkuteitä.

Pätkä alkaa kovavauhtiselta pikkutieltä, jolta mennään tuplaristeyksen kautta vielä kapeammalle, mutta edelleen kovavauhtiselle pikkutielle. Moksintielle päästään 3 kilometrin kohdalla, ja sitten mennään useampi kilometri kaasu pohjassa. Vasta Surkeen pikkutielenkki 6,6 kilometrissä pakottaa kuljettajat vaihtamaan pienemmälle. Osuus on aluksi keskikokoista ja jouheaa, sitten kapeampaa ja teknisempää. Moksintielle palataan 10,3 kilometriä lähdöstä, mutta nyt mutkaisemmalla osuudella. Pätkän lopussa on vielä kuuluisa Moksin/Parkkolan risteys.

EK18+20 Laajavuori palaa ralliin ensimmäistä kertaa vuoden 2011 jälkeen, jolloin se oli sekä avauspätkä että Power Stage. Sen piti olla Power Stage myös vuonna 2020, mutta koko ralli peruttiin, eikä suunnitelmiin palattu seuraavina vuosina. Pätkä on osittain yleisöpyöritys ja tie tulee olemaan kauttaaltaan pehmeä, koska sitä ei ajeta jokapäiväisessä liikenteessä kuten muita pätkiä. Mukana on myös paljon jyrkkiä mäkiä viime vuoden Himoksen Power Stagen tavoin.

Pätkän alussa on yleisöpyöritysmäinen syheröinen asvalttiosuus ylämäkeen. Soratie on aluksi todella pehmeää, ja päättyy tuplaneulansilmään. Siitä jatketaankin kovapohjaista vanhaa leveää Laajavuoren pätkää ylämäkeen pitkien mutkien kautta. Mäen päällä tiukasta portista jatketaan kapeammalle ja tekniselle alamäkiosuudelle. Sitten loppuosa pätkästä on kulmikasta, ja moni mutka kirraa petollisesti.

Pätkän loppuosaa on nyt jatkettu aiemmista versioista. EK18:lla käännytään laskettelukeskuksen alla oikealle maaliin, mutta Power Stagella jatketaan takaisin asvalttiosuudelle, ja maalimutkaan tullaan vasta toisen kierroksen päätteeksi. Täten Power Stagen pituudeksi tulee 8 kilometriä, ja yleisö näkee autot kahdesti, mutta tie varmasti kärsii entistä pahemmin.

Lue myös nämä

  • Uusimmat