Teemu Sunisella huipputilaisuus, jossa on myös vaarallinen kääntöpuoli – ”Sopimus ei merkitse mitään”

Teemu Sunisen pitää näyttää seuraavissa kisoissa, että hän on ansainnut paikan rallin MM-sarjan huipulta.
Teemu Suninen
Teemu Suninen. Kuva: Dufour Fabien/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Suninen pääsi kesäkuussa sopimukseen Hyundain WRC-tallin kanssa kolmoskuskin pestistä. Uuden sopimuksen myötä Suninen kilpailee valikoiduissa kisoissa Hyundain Rally1-autolla.

Toistaiseksi Sunisen Rally1-ohjelmaan on merkattu vain Viron ja Suomen MM-rallit. Jos tulosta tulee, tämän vuoden kalenteriin voi tulla lisää kisoja.

Suninen on kärkkynyt uutta näyttöpaikkaa rallin MM-sarjan pääluokassa. Nyt sellainen on hänelle avautunut, mutta toisaalta huipputilaisuudessa piilee myös vaarallinen kääntöpuoli, jonka suomalainen hyvin tiedostaa.

– Nämä ovat tosi tärkeitä kisoja tulevaisuuteni kannalta. Toki sopimus on pidempiaikainen kuin vain kaksi kilpailua, mutta fakta on se, että jos ei tuloksia tule, sopimus ei merkitse mitään, Suninen alleviivaa Rallit.fille.

– Jos nyt saisi ajettua kohtuullisesti. Tässä on hyvät mahdollisuudet päästä ajamaan enemmänkin.

Suninen vuorottelee Hyundain kolmosautossa kokeneen Dani Sordon kanssa, joka ei viihdy Viron ja Suomen kaltaisissa nopeissa soraralleissa. Syksyllä MM-sarjan kalenterissa on Chilen sorakilpailu, joka luonteeltaan voisi sopia hyvin Suniselle.

Mutta sitä ennen Sunisen on annettava riittävät näytöt Virossa ja Suomessa. Hyundai ei odota Suniselta voittoja tai edes palkintokorokepaikkoja, mutta yksittäisillä erikoiskokeilla jokelalaisen pitäisi päästä kärkikuljettajien tuntumaan.

Kokemuksessa Suninen antaa huomattavasti etumatkaa kilpakumppaneilleen, jotka ovat kilpailleet Rally1-hybrideillä viime vuoden alusta lähtien. Sunisella on takanaan vain muutamat testit.

– Tiimin puolelta on maltilliset odotukset: minun pitää opiskella autoa ja päästä siihen sisään sekä toimia kolmoskuskina pisteiden kannalta. Mutta itse haluaisin olla lähellä tiimikavereita kisan aikana, Thierry Neuvillen ja Esapekka Lapin tallitoverina ajava Suninen kaavailee.

– Alkurallista tulee varmasti annettua aikaa anteeksi, koska minulla ei ole kokemusta, eikä ole muutenkaan järkeä lähteä yrittämään heti sata lasissa. Tässä vaiheessa tarvitaan kokemusta ja ajoa tällä autolla.

Suninen luottaa, että ensi viikonlopun Viron MM-rallin jälkeen hän pääsee starttaamaan paremmista lähtökohdista Suomen osakilpailuun.

– Voisin kuvitella, että Suomessa auto ja sen säädöt tuntuvat jo vähän paremmalta. Olemme testanneet täällä kolme ja puoli päivää ja tiedämme paremmin nämä olosuhteet.

– Jos pystyn ajamaan Suomessa hyvin, ensi kaudelle voi olla tarjolla hyvää ajopaikkaa. Täytyy nyt keskittyä näihin kahteen seuraavaan ralliin hyvin ja tehdä parasta mahdollista työtä. Katsotaan sitten, mihin se riittää, Suninen sanoi.

Katso alta video, kuinka Suninen kiidätti Hyundain Rally1-autoa tallin testialueella tällä viikolla.

Lue myös nämä

  • Uusimmat