SM-rallin dramaattista tapahtumista uutta tietoa – tässä tulee totuus

Turun SM-rallin dramaattisen lauantaiaamun jälkipyykissä nousi esiin ristiriitaisia syytöksiä maisemoinnista.
Mikko Eskelinen
Mikko Eskelisen Skodaan tuli vaurioita ulosajossa. Kuva: Jani Kekoni
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Viime viikonloppuna ajetussa SM-sarjan kesäkauden avauksessa Länsirannikon Rallissa nähtiin poikkeuksellista draamaa lauantain avanneella erikoiskokeella, kun noin viiden ja puolen minuutin aikana pätkän startista tapahtui neljä ulosajoa.

Ensimmäisenä pätkälle startannut Roope Korhonen ei päässyt pätkällä kuin kahden kilometrin päähän, kun auto poistui tieltä rajusti. Vaikka miehistö säilyi kunnossa, joutuu Korhonen jättämään väliin seuraavan MM-rallin Sardiniassa selkävaivojen vuoksi.

Lue lisää: Suomalaiskuski sai surkeita uutisia – MM-ralli jää kokonaan väliin

Lähes samaan aikaan Korhosen ulosajon kanssa pätkälle startannut Benjamin Korhola kaatoi jo pätkän ensimmäisessä mutkassa. Katsojat nostivat auton pyörilleen ja Korhola pääsi jatkamaan matkaa.

Suurempi puheenaihe koski kuitenkin vasemmalle kääntyvää mutkaa 2,8 kilometriä pätkän lähdöstä. Siihen oli lisätty yön aikana huomiomerkki lisämääräyksellä, koska mutkaa olisi maisemoitu, eli muutettu tien reunan kasvillisuutta siten, että mutka näyttäisi kääntyvän loivemmin.

Koska Korhonen oli jo keskeyttänyt ennen tätä mutkaa, ensimmäisenä paikalle saapui Korhola, joka kaatoi autonsa kerran katon kautta. Matka jatkui kuitenkin lähes pysähtymättä.

https://twitter.com/AnttiL_WRC/status/1794272285924454514

Paria minuuttia myöhemmin Mikko Eskelinen kaatoi samassa mutkassa rajummin. Miehistö oli kunnossa, mutta auton vaurioiden vuoksi matka jäi kesken.

Eskelisen tiedotteen mukaan hän olisi lisännyt nuottiinsa termin ”hämää”, jos maisema olisi ollut samanlainen nuotituksessa.

Tämän artikkelin alkuperäisen version julkaisun jälkeen Eskelinen otti yhteyttä Rallit.fin toimitukseen ja korjasi hänen mielestään virheellisiä tietoja. Rallit.fi ei ollut kysynyt Eskeliseltä hänen omaa näkemystään tilanteesta tapauksen jälkeen.

Eskelisen mukaan hän kuvasi tapahtumapaikkaa ja maisemointia, mistä hän sai tuomitsevia kommentteja. Eskelinen kertoi, ettei hän syytellyt paikalla olleita katsojia.

– Itse olen aina ollut vahvasti maisemointia vastaan. Minulla oli aamulla tieto, että jossain oli tehty maisemointia. Oletus oli lauantaiaamuna, että se oli tehty edellisenä iltana. Nuotissa minulla ei ollut incar-kamera käynnissä, niin minulla ei ollut faktaa, millainen se paikka oli ollut nuotilla. Nythän se on nähty, että maisemointia oli jo nuotilla. Itselläni oli selkeä virhe nuotissa, siinä olisi pitänyt olla ”hämää”. Minun nuotissani oli moka, Eskelinen myönsi.

– Itse ajoin puskaan ja itse vehkeen rikoin sinne, mutta ei se vähennä sitä, että maisemoinnin tekeminen on oikein tai tarpeellista, Eskelinen painotti.

Eskelinen korosti, että asia pitäisi ottaa käsittelyyn isommassa kuvassa.

– Ihmettelen sellaista asiaa, ettei kukaan tuomitse maisemointia, vaan kaikki etsivät muita syitä tähän tapaukseen. Kaikki tuntuvat hyväksyvän sen yleisellä tasolla. Se on täysin asiatonta ja vaarallista. Eikö ole uskallusta kommentoida masemointia vastaan? Maisemoinnin tuomitsijoiden kommentit jyrätään jatkuvasti, jyväskyläläiskuljettaja tiivisti.

Lue lisää: Rallin SM-sarjan herrasmieskuski kaatoi ensimmäisen kerran 17-vuotisen uran aikana – latasi tiukkaa tekstiä katsojien ”maisemoinnista”

Korhola syytti maalihaastattelussa omasta tilanteestaan vain itseään. Korholan kartanlukija Sebastian Virtanen täsmensi vielä Rallit.fille, että maisema ei ollut muuttunut siitä, kun he paikan nuotittivat.

– Kun lisämääräys tuli, varmistin, että nuotissa on lisämääre ”silmille”, eli ulosajo ei johtunut maisemasta, Virtanen kommentoi.

Länsirannikon SM-rallin reittijohtaja Mika Kokon mukaan maisemoinnin oli huomannut turvatarkkailija perjantaiaamuna nuotituksen aikana, eli ei ainakaan nuotituksen jälkeen.

– Sieltä oli kaadettu puita. Mielestäni lisähuomio oli asiallinen sekä nuotista että pimeään ajavia kohtaan, kommentoi Kokko Rallit.fille.

Artikkelia muokattu 28.5. klo 17:08: Täsmennetty että lisämääre ”silmille” oli jo Korholan nuotissa ennen lisämääräystä

Artikkelia muokattu 28.5. klo 20.25: Täydennetty Eskelisen kommentteja jutun julkaisun jälkeen. Rallit.fi ei ollut kysynyt Eskeliseltä kommentteja alkuperäiseen juttuun.

Lue myös nämä