Rallin SM-sarjan herrasmieskuski kaatoi ensimmäisen kerran 17-vuotisen uran aikana – latasi tiukkaa tekstiä katsojien ”maisemoinnista”

Rallin SM-sarjan ikämieskaartiin kuuluva Mikko Eskelinen sekä kartanlukija Arto Kapanen kokivat kovia Länsirannikon rallissa lauantaina.
Mikko Eskelinen
Mikko Eskelinen. Kuva: Jani Kekoni
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

51-vuotias Eskelinen liittyi lauantaiaamun avauspätkällä Sunissa niin sanottuun kattokerhoon. Autourheilu-uransa 17 vuotta sitten aloittanut Eskelinen kaatoi Skodansa rajunnäköisesti samassa mutkassa, jossa ulos ajoi myös Benjamin Korhola.

18,6 kilometrin mittainen Sunin pikataival sisälsi runsaasti draamaa, kun SM1-luokan sarjajohtaja Roope Korhonen rysäytti ulos vain 400 metriä ennen Eskelisen kaatopaikkaa. Eskelisen poppoon mukaan katsojat olivat niittäneet ulkomutkan puskat ja siten halusivat hämätä kuljettajan näkymää. Vaikka tuomaristo antoi kilpailijoille asiasta niin sanotun lisämääräyksen, silti kaksi SM1-luokan kuljettajaa kaatoi autonsa samaisessa paikassa.

– Perjantain kahden erikoiskokeen jälkeen olimme tavoitteidemme mukaisessa vauhdissa ja tarkoituksena oli lähteä nostamaan kyytiä. Ennen kohtalokasta erikoiskoetta saimme järjestäjän lisämääräyksen katsojien toiminnasta, mutta se ei auttanut, vaan pienen hämäännyksen aikana tulin mutkaan väärällä linjalla, Eskelinen puhisi.

– Tie loppui kesken ja auto kaatui keskeytyskuntoon. Miehistöön ei onneksi sattunut, lähes 52 vuotta sekä ennen kaikkea 17 rallin kilpailukautta ennen ralliuransa ensimmäistä kaatoa elänyt Eskelinen jatkaa.

Eskelinen toivoo, että kesäkauden ensimmäisen SM-rallin sekaannuksesta otetaan opiksi.

– Jos maisema olisi ollut samanlainen nuotituksessa, olisin laittanut nuottiini hämää tai hämää paljon, jolloin olisin myös kilpailutilanteessa kiinnittänyt paremmin huomiota asiaan. Nyt kun maisema oli yötauon aikana katsojien toiminnasta muuttunut, niin pienen, mutta silti ratkaisevan verran olin myöhässä mutkaan tultaessa, Eskelinen kertoo.

– Toivon, että Autourheilun Kansallinen keskusliitto esimerkiksi laatii säännön, että mikäli katsojat muokkaavat pikataivalta tai sen maisemaa, niin erikoiskoe perutaan. Muuten tällainen ja tahallinen toiminta ei tule loppumaan.

Uran avauskaato otti koville ja sai Eskelisen miettimään, onko hänen järkeä ajaa kauden jäljellä olevia kolmea SM-rallia.

– Vaikka Dynamo Team saa naputeltua kaatuneen autoni takaisin kilpailukuntoon, minun pitää pohtia, että onko mielekästä jatkaa kilpailemista SM-sarjan jäljellä olevissa kolmessa osakilpailussa. Keskeytyksen myötä nollapisteet tarkoittivat käytännössä sitä, että putosimme mitalisijoituksien ulkopuolelle ja siten panosta ei loppukauden osakilpailuissa tule olemaan, Eskelinen summaa.

-. Lisäksi haluan nähdä, että ottaako AKK millaisen kannan katsojien aiheuttamaan toimintaan vai hyväksytäänkö, että samainen katsojien ilkivaltainen toiminta saa jatkua.

Katso alapuolelta incar-video Eskelisen kaadosta.

Alapuolella vielä toinen video Länsirannikon rallista. Korholan ja Eskelisen kaadot ovat videolla neljän minuutin kohdalla.

Lue myös nämä