Irlannista kantautui kurja uutinen – koko MM-ralliprojekti kaatui

Irlanti ei palaa ensi vuonna takaisin rallin MM-sarjaan.
Craig Breen
Kuva: Fabien Dufour/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Irlannin moottoriurheiluliitto tiedotti tiistaina, ettei Irlantia kaavailla enää MM-rallin järjestäjäksi vuodelle 2025.

Joulukuussa uutisotiin, että Irlanti haikailee takaisin rallin MM-sarjaan. Nyt koko projekti on kuitenkin jouduttu hautaamaan.

Irlannin moottoriurheiluliitto kaavaili MM-rallia järjestettäväksi ensi kaudesta alkaen kolmena seuraavana vuotena. Tarkoitus oli, että kilpailu olisi ajettu joka vuosi eri paikassa.

– Surullisin mielin ilmoitamme, ettei Irlantia kaavailla enää MM-rallin järjestäjäksi kaudelle 2025, Irlannin moottoriurheiluliitto totesi tiedotteessaan.

Syynä projektin kaatumiseen oli yksinkertaisesti ajan loppuminen kesken. Irlannin moottoriurheiluliitto kertoi, että muun muassa uudet riippumattomat taloudelliset arviot olisivat tarvinneet ”vähintään kuusi kuukautta aikaa”.

Irlannin moottoriurheiluliitto alkoi suunnitella MM-rallin järjestämistä maassa jo alkuvuodesta 2023 ja liiton edustajat tapasivat ministeri Thomas Byrnen viime vuoden kesällä. Tässä vaiheessa kaikki vaikutti vielä hyvältä ja tapaamista luonnehdittiin hedelmälliseksi.

Irlannin moottoriurheiluliitto ei peitellyt pettymystään. Se kokee, että koko prosessi oli hyvin turhauttava. Liitto aikoo kuitenkin jatkaa yhteistyötään ministeri Byrnen kanssa ja toivoo, että ralli voitaisiin vielä joskus tulevaisuudessa järjestää Irlannissa.

– Liitto panee merkille ja arvostaa ministeri Byrnen sitoutumista tarvittavien analyysien ja arvioiden tekemiseen ja jatkaa yhteistyötään hänen, hänen osastonsa sekä MM-sarjan promoottorin kanssa nähdäkseen, että voisiko rallille löytyä vaihtoehtoisia isännöintivuosia vuoden 2025 jälkeen, liitto kertoi tiedotteessaan.

Irlannin MM-ralliprojektin uutisoitiin olevan vastatuulessa huhtikuun alussa. Ralli olisi tarvinnut riittävän rahoituksen toteutuakseen. Motorsport Irelandin olisi pitänyt saada valtiolta tukea 15 miljoonaa euroa, jotka olisi jaettu kolmelle vuodelle. Riittäviä arviointeja ei kuitenkaan saatu tehtyä ajoissa. Irlannin liitto oli asettanut takarajaksi päätöksille huhtikuun puolivälin.

Rallin MM-sarjan promootioyhtiö suunnittelee ensi kauden kalenteriin 14 kilpailua eli ensi kaudella olisi tarkoitus ajaa yksi kisa enemmän kuin tänä vuonna. Kalenteriin on ollut tyrkyllä Irlannin lisäksi myös Saudi-Arabia ja Paraguay. Kanariansaaret on varmuudella mukana uutena kilpailuna ensi vuoden MM-sarjassa.

MM-rallin promoottori on myös kertonut jo, että ensi kauden kalenteri on tarkoitus julkaista kesäkuun loppuun mennessä.

Lue myös nämä