Koronapandemia typistämässä myös rallin MM-sarjan ensi kauden – ”Ei olisi yllätys”

Ott Tanak
Rallin MM-sarjaa ajettiin viimeksi maaliskuussa Meksikossa. Kuva: @World / Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjan jatko tämän kauden osalta on yhä kysymysmerkkien peitossa. Portugalin ja Kenian osakilpailut on jo peruttu. Kauden on määrä jatkua elokuussa Suomessa, mutta koronapandemia voi sotkea myös nämä suunnitelmat.

MM-sarjan promoottoriyhtiön nokkamies Oliver Ciesla sanoo Motorsport.comin haastattelussa, että koronan vuoksi myös kauden 2021 kalenteria pitää harkita tarkasti. Viruksen aiheuttamat ongelmat taloudessa runtelevat myös autonvalmistajia. Onkin erittäin todennäköistä, että kaudella 2021 MM-rallien määrä supistetaan.

– Meidän on keskusteltava vaihtoehdoista tiimien kanssa. Se (kisojen määrän supistaminen) on yksi vaihtoehto. Vähemmän ralleja tarkoittaa vähemmän kuluja, sillä virus luo paineita budjettien osalta, Ciesla sanoo Motorsport.comin sivuilla.

– Me olemme pyytäneet tiimejä myös kehittämään kauden 2022 autoja. Tästä syystä meidän on harkittava, että ajaisimme kaksi rallia vähemmän kuin alkuperäiset 14. Me teemme ensimmäisen ehdotuksen kalenterista tässä kuussa ja toisen syyskuussa. Ei olisi yllätys, jos pari rallia karsittaisiin pois pandemian takia, Ciesla jatkaa.

Rallin MM-sarjan jatkumisesta ei ole vielä varmaa tietoa. Oheiselta videolta voit katsoa viime kauden hurjimmat ulosajot. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,334488″ ap mute ]

Suomen osakilpailun lisäksi syksylle on WRC-kalenterissa viisi rallia, joista kaksi on kaukoralleja (Japani ja Uusi-Seelanti). Kevään Argentiinan ja kesäkuun alkuun alun perin merkattua Sardinian rallia on tähän tietoon vain lykätty, mutta näiden mahduttaminen syksylle vaikuttaa ylioptimiselta suunnitelmalta. Huhujen mukaan yksi varteenotettava suunnitelma on ajaa syksyllä ralleja vain Euroopassa, jolloin Japanin ja Uuden-Seelannin kisat jäisivät väliin.

– Minun toiveeni olisi seitsemästä yhdeksään rallia. Realiteetti on kuitenkin, että voimme varmasti ajaa 4-6 rallia syksyn aikana. Se olisi jo tosi hyvä, Ciesla kommentoi kysyttäessä, kuinka monta MM-rallia syksylle voi mahduttaa.

– Meidän on vain maltettava odottaa, miten tilanne kehittyy tulevien kuukausien aikana ja tehtävä sitten päätökset syys- loka- ja marraskuun osalta. Meidän on pakko odottaa ihan viime tippaan päätösten kanssa. Emme halua perua ralleja liian aikaisin. Toki myös logistiikalle tarvitaan aikaa. Euroopassa se on helpompaa kuin muualla, Ciesla vihjaa.

Lue myös: Toyotan WRC-tiimin unelma toteutuu sittenkin?

Suunnitelmien tekeminen on hataralla pohjalla, kun rajoitukset vaihtelevat maittain ja pandemian toinenkin aalto uhkaa.

– Yritämme etsiä ralleille uusia päivämääriä. Meidän on kuitenkin tiedettävä, että voimmeko matkustaa kohdemaahan ennen kuin teemme päätöksiä. Meidän on tiedettävä, mitkä ovat säännöt maissa, joissa aiomme kisata. Samoin millaiset karanteenisäännöt on sitten, kun palaamme koteihimme, Ciesla pyörittelee.

Rallin MM-sarjassa ehdittiin ajaa kolme osakilpailua ennen koronataukoa.

Lue lisää: Motorsport.com: Uuden-Seelannin ja Japanin MM-rallit perutaan, Suomessa ajetaan vasta syksyllä

Lue myös nämä

  • Uusimmat