EM-rallin tuloslista uusiksi – venäläisvoittajalle raju rangaistus

Nikolai Grjazin
Nikolai Grjazin. Kuva: Bastien Roux/DPPI
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Nikolai Grjazin menetti Unkarin EM-rallin voittonsa myöhään sunnuntai-iltana.

Venäläiskuljettaja Grjazin ajoi dominoivaan voittoon kauden viimeistä edellisessä EM-osakilpailussa, joka päättyi sunnuntaina. Grjazinilla oli varaa ajaa varmistellen kilpailun päätöspäivänä ja hän kuittasi ykköstilan lopulta 37,2 sekunnin erolla Mads Östbergiin.

Tuomaristo päätti iltakymmeneltä mätkäistä Grjazinille peräti 15 minuutin aikasakon, koska venäläinen ei ollut pysähtynyt aamun avauspätkällä kilpakumppanin ulosajopaikalle.

Grjazinin lähin uhkaaja, unkarilainen Norbert Herczig täräytti Skodallaan ulos aamulla. Herczigin kartanlukijalta Ramon Ferencziltä murtui kuusi kylkiluuta rysäyksessä.

Lue myös: Kartturilta murtui kuusi kylkiluuta rajussa ulosajossa EM-rallissa, kuljettajan poika rysäytti ulos samassa paikassa

Tuomariston päätöksen mukaan virkailija oli kehottanut käsimerkein Grjazinia hidastamaan vauhtiaan 100 metriä ennen onnettomuuspaikkaa. Ulosajopaikalla oli toinen virkailija, joka viittoi venäläistä pysäyttämään autonsa tien toiseen reunaan.

Grjazin kertoi tuomaristolle, että hän ymmärsi väärin virkailijoiden ja ulos ajaneen Herczigin merkit.

– Näyttää siltä, että ainoastaan kuljettaja (Herczigin) antoi merkkejä, joita tuomariston oli vaikea ymmärtää. Tuomaristo totesi, että videotodisteissa ei näkynyt SOS- tai OK-merkkiä kuljettajalla tai virkailijalla. Onnettomuusauton kartanlukija ei ole lainkaan näkyvissä auton numero 8 (Grjazin) onboard-videolla. Katsojan kuvaamalta videolta käy selvästi ilmi, että kartanlukija pysyy autossa, tuomaristo perustelee päätöksessään.

Sääntöjen mukaan autokunnan pitää pysähtyä onnettomuuspaikalle tarjoamaan apua, mikäli heille näytetään SOS-merkkiä tai mikäli OK-merkkiä ei ole näkyvillä. Grjazin ajoi kyseisellä erikoiskokeella pohja-ajan peräti 4,7 sekunnin marginaalilla.

Grjazinin kova rangaistus pudotti venäläisen lopputuloksissa sijalle 24. Voittajaksi nousi norjalaiskuljettaja Mads Östberg, ja kakkossijan otti puolalainen Mikolaj Marczyk. Unkarilainen Andras Hadik sai viimeisen palkintosijan.

Kuudenneksi sijoittunut Andreas Mikkelsen varmisti kilpailussa EM-sarjan tämän kauden mestaruuden.

Unkarin EM-rallin tulokset:

 1. Mads Östberg   Citroen 1.38.43,4 
 2. Mikolaj Marczyk  Skoda    +21,8 
 3. Andras Hadik   Ford    +26,1 
 4. Efren Llarena   Skoda   +1.14,1
 5. Simone Campedelli Skoda   +1.21,8
 6. Andreas Mikkelsen Skoda   +1.30,4
 7. Erik Cais     Ford   +1.49,6
 8. Yoann Bonato   Citroen  +2.06,8
 9. Miklos Csomos   Skoda   +2.14,8
10. Laszlo Bodolai  Ford   +4.48,3
...
12. Sami Pajari    Ford   +6.52,2

Lue myös nämä

 • Uusimmat