Dakar-rallin kärkikuljettajalle kova ukaasi – miksi sääntörikkomuksesta ei tullut suoraa hylkäystä?

Nasser Al-Attiyah
Nasser Al-Attiyah. Kuva: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Toyota-kuljettaja Nasser Al-Attiyah vankisti johtoaan Dakar-rallin kolmannella etapilla, mutta qatarilainen oli lähellä menettää pelin kokonaan Saudi-Arabiassa ajettavassa klassikkokisassa.

Dakarin tuomaristo mätkäisi Al-Attiyahille ehdollisen hylkäyksen kilpailusta ja 5 000 euron sakon sääntörikkomuksen vuoksi. Al-Attiyah sai rangaistuksen, koska autosta dataa keräävä laite ei ollut kytkettynä päälle maanantain etapilla. Hylkäys astuu voimaan, mikäli Al-Attiyah syyllistyy vastaavanlaiseen sääntörikkomukseen toistamiseen ensi viikon perjantaina päättyvän aavikkorallin aikana.

Kilpailijapari ja tiimi ovat vastuussa siitä, että dataa keräävä laite on kytketty päälle ennen jokaista etappia. Toyota-tallin mukaan laite otetaan irti akusta yötaukojen ajaksi turvallisuussyiden takia, ja ennen maanantain etappia laite oli jäänyt kytkemättä mekaanikon erheen vuoksi.

Sääntöjen mukaan Al-Attiyahin rikkomuksesta olisi voinut tuomita suoran hylkäyksen. Tuomaristo ei kuitenkaan pistänyt qatarilaistähteä ulos kisasta, sillä se katsoi rikkomuksen tapahtuneen ”poikkeuksellisissa olosuhteissa”. Tällä viitattiin siihen, että maratonkilpailu on vasta alussa, ja tiimillä on aikaa korjata virheensä.

Al-Attiyah ei yltänyt kärkivauhtiin tiistain etapilla, mutta hänen johtonsa venähti yli puoleen tuntiin. Toyota-tähden lähin uhkaaja, BRX-tallin Sebastien Loeb kärsi teknisistä ongelmista ja putosi lähes 38 minuutin päähän kärjestä. Loeb joutui ajamaan lähes koko matkan nelivedon sijaan etuvetoisella kilpurilla.

– Olen pettynyt, mutta toisaalta voin olla tyytyväinen, että menetin aikaa vain 33 minuuttia. Tässä olisi voinut käydä huonomminkin, Loeb totesi.

Argentiinalainen Lucio Alvarez jatkaa kilpailussa kolmantena reilun neljän minuutin päässä Loebista. Toyota-kuljettaja Giniel de Villiers pitää hallussaan neljättä sijaa.

Audi-kuljettajat olivat iskussa tiistain 255-kilometrisellä osuudella. Carlos Sainz ajoi sähkö-Audin ensimmäisen etappivoiton reilun puolen minuutin turvin. Sainzin tallitoverit Stephane Peterhansel ja Mattias Ekström olivat etappiajoissa sijoilla kolme ja viisi.

Sainz on kokonaistilanteessa yli kahden tunnin päässä kärjestä. Espanjalaiskonkari menetti rutkasti aikaa sunnuntain etapilla, kun hän ei löytänyt reittipistettä osuuden loppupäässä. Peterhansel menetti samalla etapilla saumat Dakarin voittoon, kun hän vaurioitti Audiaan.

Dakar-ralli jatkuu keskiviikkona, jolloin ohjelmassa on 465 kilometriä pitkä etappi.

Lue myös: Dakar-rallissa rajuja syytöksiä – kisan pomo tyrmäsi väitteet vilpistä

Lue myös: Toyota-tähti ajoi moottoripyöräilijän päälle Dakarissa – kuskin toiminta onnettomuuden jälkeen nostatti myrskyn

Katso alta video Dakarin kolmannelta etapilta. Kilpailun tilanne videon alla.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,396490″ ap mute ]

Dakar-rallin tilanne:

 1. Nasser Al-Attiyah Toyota 9.31.22
 2. Sebastien Loeb   BRX   +37.40
 3. Lucio Alvarez   Toyota +42.06 
 4. Giniel de Villiers Toyota +45.22 
 5. Yazeed Al-Rajhi  Toyota +47.29 
 6. Vladimir Vasiljev BMW   +49.33 
 7. Martin Prokop   Ford  +54.46
 8. Sebastian Halpern Mini +1.01.32
 9. Jakub Przygonski  Mini +1.06.47
10. Orlando Terranova BRX  +1.08.04

Lue myös nämä

 • Uusimmat