Panokset kovenevat – rallin MM-sarjan uutuus pistää kuskit koetukselle

Ott Tänak
Ott Tänak. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Taistelu rallin maailmanmestaruudesta jatkuu tulevana viikonloppuna, kun kauden kymmenes osakilpailu ajetaan Turkissa. Kyseessä on täysin uusi ralli haastavissa olosuhteissa, mikä pistää kuljettajat ja autot koetukselle. Ralli tarjoaa myös mielenkiintoisia mahdollisuuksia vedonlyöjille.

Rallin maailmanmestaruus on yhä kolmen kauppa. Hyundain Thierry Neuville johtaa sarjaa 23 pisteen erolla Fordin Sebastien Ogieriin, ja Toyotan Ott Tänak on puolestaan 36 pisteen päässä kärjestä.

Tänakilla on alla voitot Suomen ja Saksan osakilpailuista ja virolaistähti on yksi suurimmista voittajasuosikeista myös Turkin sorakilpailussa. Tänakin perusvarmuus on sillä tasolla, että hän pystyy taistelemaan voitosta jokaisessa rallissa. Voitto Turkista parantaisi hänen mahdollisuuksiaan mestaruuskamppailussa, mutta hänen työkalunsa, Toyota Yaris WRC -auton iskukyky on pieni kysymysmerkki Turkissa. Toyotalla on ollut ongelmia jäähdytyksen kanssa kuumissa olosuhteissa, ja Marmariksen seudulla elohopea nousee jopa 35 asteeseen viikonlopun aikana.

Neuvillella on kolmikosta kovimmat paineet, mutta toisaalta hänen ei ole pakko ottaa voittoa pysyäkseen MM-pistejohdossa. Belgialaiselle riittää, että hän saa kohtuulliset pisteet kisasta. Neuvillelle tuo lisähaastetta se, että hän joutuu ajamaan ensimmäisenä autona erikoiskokeet läpi perjantaina.

Ogierin tavoitteena on puolestaan pitää Neuville takanaan ja saavuttaa belgialaista pistetaulukossa.

– Olisi tärkeää saada iso kasa pisteitä MM-sarjan taistelussa. Siihen panostamme ihan kaikkemme, Ogier sanoo.

Toyotan Esapekka Lappia ja Jari-Matti Latvalaa ei voi ennakkoon laskea pois Turkin MM-rallin kärkikahinoista. Jos Toyota Yaris pelittää kunnolla ja kaikki natsaa kohdalleen, suomalaiset pystyvät kamppailemaan palkintokorokepaikoista.

Se on varmaa, että rengasrikot tulevat sekoittamaan tuloslistaa viikonlopun aikana. Kilpailu ajetaan kuljettajille entuudestaan tuntemattomilla teillä, jotka ovat paikoin erittäin rajussa kunnossa.

– Renkaiden säästäminen on avainasemassa. Varsinkin iltapäivän pitkät lenkit tulevat olemaan ratkaisevia. Jo testeissä huomasimme, että renkaat kuluvat nopeasti, kun tiet ovat rajuja ja lämpöä on yli 35 astetta, Esapekka Lappi sanoo.

Turkin MM-ralli käynnistyy torstai-iltana lyhyellä yleisöerikoiskokeella Marmariksen keskustassa. Kilpailun voittaja on selvillä sunnuntaina noin klo 14 Suomen aikaa.

Rallit.fin arvio rallin kolmen kärjestä:

1. Ott Tänak

Ei kahta ilman kolmatta? Virolainen on ollut hurjassa iskussa ja saanut kunnon flow’n päälle. Tänak on yhä haastaja mestaruustaistossa ja ajaa vain voitosta. Tänak on varmasti korkealla lopputuloksissa, jos hän välttää virheet, ja auto kestää loppuun saakka.

2. Sebastien Ogier

Kuudetta perättäistä maailmanmestaruuttaan jahtaavalle Ogierille kelpaa vain loistotulos Turkista. Ranskalaisen kokemus korostuu entisestään Marmariksen ympäristössä, missä jokainen nuotti pitää kirjoittaa tyhjälle sivulle.

3. Jari-Matti Latvala

Latvalan kausi on ollut alavireinen ja ongelmien sävyttämä. Turkissa lähtöpaikka suosii MM-sarjan kokeneinta kuljettajaa perjantaina. Jos Latvala saa heti kunnon maitin päälle, hän tappelee tosissaan huippusijoituksista.

Kilpailun voittajaa ja kärkikolmikkoa voi pelata Veikkauksen Voittajavedossa ja Supertriplassa. Supertripla-kohde sulkeutuu torstai-iltana kello 20.06. Voittajavetoa voi pelata torstaina kello 6.00-20.06.

Veikkauksen Voittajavedon pelikohteisiin pääset tästä.

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat