Venäläiskuljettaja aiheutti kohun ennen Suomen MM-rallia – nyt hän avautui kokemuksistaan

Venäläiskuljettaja Nikolai Grjazinin osallistuminen Jyväskylän MM-ralliin oli otsikoissa Suomessa ennen elokuun alussa ajettua kilpailua. Nyt Grjazin on avautunut kokemuksistaan venäläisen Championat-sivuston haastattelussa.
Nikolai Grjazin
Nikolai Grjazin. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Grjazinin osallistuminen heinäkuiseen Viron MM-ralliin estettiin maan hallituksen päätöksellä. Grjazinilta evättiin pääsy maahan turvallisuusseikkojen perusteella. Päätöksen taustalla olivat Venäjän sotatoimet Ukrainassa.

– Hallitus teki päätöksen. Se oli siis laki, ja olen lainkuuliainen ihminen. Minulle ei ollut ongelma katsoa kisaa televisiosta, Grjazin kertoo venäläissivustolla.

Suomen MM-ralli ei sen sijaan jäänyt Grjazinilta väliin, vaikka nimisponsori Secto ilmaisi kisan alla, ettei ”venäläisten kuskien kuuluisi ajaa Suomessa”.

Secton toimitusjohtaja Matias Henkola kuvaili tilannetta äärimmäisen kiusalliseksi. Toisin kuin Virossa, Suomessa Grjazinin sulkemiselle kilpailusta tai maahan pääsyn estämiselle ei ollut laillisia perusteita.

– Tilanne ei vaikuttanut minuun mitenkään. Minulle tässä on kyse urheilusta. Tulin kilpailemaan ja suorittamaan tehtäväni ja miellyttämään faneja, Grjazin kertaa.

WRC2-luokassa kilpailevan Grjazinin mukaan tilanteesta ei käyty sen kummempia keskusteluja Suomen MM-rallin järjestäjien kanssa.

– Saavuin vain Suomeen ja aloitin työt.

Grjazinin urakka Keski-Suomen sorateillä loppui kuitenkin lyhyeen, kun hän kaatoi Skodansa heti testierikoiskokeella. Auton turvakaariin tuli vaurio, jonka vuoksi venäläisen oli jätettävä kisa väliin.

Huoltoparkissa oli aistittavissa jopa pientä helpotuksen tunnetta, kun ongelma – Grjazinin osallistuminen – ratkesi kuin itsestään.

– Kun kaadoimme automme, kivi tai jokin muu osui turvakaariin auton peräpäässä. Ensisilmäyksellä autossa näytti kaikki olevan kunnossa, eikä mikään ollut rikki. Ajoimme vain takaisin huoltoon, Grjazin muistelee.

– Tarkastuksessa siitä löydettiin pieni lommo. Se oli harmillista, mutta sellaista tapahtuu rallissa. Sitä on turha murehtia enempää.

Lue myös: Ei mitään sabotaasia – fanit auttoivat rehdisti venäläiskuskin takaisin tielle: ”Suomi-poika jaksaa aina vähän naapuria työntää”

Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuun loppupuolella juuri ennen Ruotsin MM-rallia, jossa myös Grjazin oli mukana. Useissa muissa lajeissa venäläiset on suljettu kansainvälisestä kilpailutoiminnasta, mutta Grjazin on saanut jatkaa ajamista rallin MM-sarjassa. Kansainvälinen autoliitto FIA ole kieltänyt venäläiseltä osallistumista MM-osakilpailuihin neutraalin lipun alla.

Venäläisten matkustaminen maan rajojen ulkopuolelle on vaikeutunut huomattavasti sodan aikana. Grjazinilla ei ole tätä ongelmaa.

– Asun Euroopassa ja harjoittelen Ranskassa, joten lentojen osalta tilanne on minulle normaali. Nykyisin lennot ovat vain hieman kalliimpia kuin aiemmin.

Grjazin on WRC2-luokan pisteissä kuudentena, mutta hänellä on teoreettiset saumat taistella jopa luokan mitalisijoista. Grjazinin suunnitelmana on osallistua vielä ainakin Kreikan ja Espanjan osakilpailuihin.

Myös kauden päättävän Japanin rallin oli tarkoitus kuulua Grjazinin ohjelmaan.

– Vielä ei ole täyttä varmuutta siitä, pystytäänkö kilpailu järjestämään Japanissa, sillä koronarajoitukset ovat jälleen alkaneet. Tällä hetkellä sanotaan, että kilpailu ajetaan, mutta tiimimme on skeptinen, Grjazin sanoo.

Rallin MM-kausi jatkuu ensi viikolla, jolloin pisteistä ajetaan Kreikan Akropolis-rallissa.

Katso alta Belgian MM-rallin kooste.

Lue myös nämä

  • Uusimmat