Venäläinen rallitähti pisti uransa paussille Ukrainan sodan alettua – palaa nyt huipputasolle toisen maan edustajana

Venäläinen Aleksei Lukjanuk palaa rallierikoiskokeille yli puolentoista vuoden tauon jälkeen.
Aleksei Lukjanuk
Aleksei Lukjanuk. Kuva: Grégory Lenormand/DPPI
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin EM-sarja jatkuu tulevana viikonloppuna Rooman ympäristössä. EM-osakilpailun ilmoittautuneiden listalta löytyy myös Aleksei Lukjanukin nimi.

Rallin Euroopan mestaruuden kahdesti voittanut Lukjanuk ajoi edellisen kerran kilpaa marraskuussa 2021 Kanariansaarten EM-rallissa. Kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan, Lukjanuk laittoi uransa paussille.

– Me emme tarvitse sotaa. Olemme täällä urheilua, ystävyyttä ja rauhaa varten. Minulla on ukrainalainen sukunimi, vaikka asunkin Venäjällä. Kartturini vaimo on puoliksi ukrainalainen ja hänellä on paljon sukulaisia siellä.

– Niin kauan kuin ihmisiä kuolee, me emme aja rallia, Lukjanuk ilmoitti Twitterissä 27. helmikuuta 2022.

Lue myös: Venäläiskuljettaja otti kantaa Ukrainan tilanteeseen – ”Niin kauan kuin ihmisiä kuolee, me emme aja rallia”

Rooman EM-rallin ilmoittautuneiden listalta käy ilmi, että Lukjanuk edustaa nyt uutta maata. Hänen nimensä perässä ovat kirjaimet CYP, jotka tarkoittavat Kyprosta.

Siitä ei ole tarkempaa tietoa, onko Lukjanukilla nykyään Kyproksen kansalaisuus vai kilpaileeko hän kyproslaisella lisenssillä. Lukjanuk on aiemmin julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvia Kyprokselta, mikä voisi viitata siihen, että hän asustaa nykyään Välimeren saarella.

Kypros on puolestaan tunnettu siitä, että sillä on ollut käytössä niin sanottu kultainen passi, jonka omistaja saa maan kansalaisuuden vähintään kahden miljoonan euron investointia vastaan.

Niin tai näin, Lukjanuk kilpailee Italiassa Kyproksen lipun alla. Kilpurina hänellä on tällä kertaa Skodan tuore Fabia RS Rally2 -auto. Lukjanuk saavutti ensimmäisen Euroopan mestaruutensa Ford Fiestalla vuonna 2018 ja toisen tittelinsä Citroen C3 R5 -kilpurilla kaudella 2020.

Lukjanuk ei ole jättänyt rallipuuhia kokonaan paussinsa aikana. Hän nousi otsikoihin aiemmin tänä kesänä ajettuaan ulos suojattinsa Aleksander Semenovin testissä Espanjassa. Lukjanukin ohjastama Peugeot törmäsi kylki edellä paaluun.

Kartanlukijan paikalla istunut Semenov pääsi autosta vaivatta ulos, mutta kuljettajan puoleinen ovi jumittui törmäyksen seurauksena. Kun katsojat yrittivät vääntää ovea auki, Peugeot syttyi yhtäkkiä ilmiliekkeihin. Lukjanuk ennätti onnekseen poistua autosta ajoissa kartturin puoleisesta ovesta.

Lue lisää ja katso video tilanteesta: Venäläinen rallitähti rajussa onnettomuudessa – kuski oli sisällä autossa, kun kilpuri syttyi ilmiliekkeihin

Rooman EM-ralliin starttaa myös kaksi suomalaiskuljettajaa. Mikko Heikkilän EM-kausi jatkuu Roomassa, missä hän kilpailee ensimmäistä kertaa Skoda Fabian tuoreimmalla versiolla. Lisäksi asvalttikisaan starttaa Lauri Joona kartanlukija Janni Hussin kanssa.

Joona ja Hussi kilpailivat yhdessä myös edellisessä EM-rallissa Ruotsissa, missä he sijoittuivat viidenneksi.

Heikkilällä ja Joonalla pitää kiirettä rallihommien parissa, sillä ensi viikolla heillä on edessään Suomen MM-ralli Jyväskylässä. Joona kilpailee Jyskälässä vakikartturinsa Tuukka Shemeikan kanssa.

Katso alta Ruotsin EM-rallin kooste.

Lue myös nämä

  • Uusimmat