USA saa MM-kandidaattirallin jo ensi vuonna? – ”Siellä on valtava potentiaali hyödyntämättä”

Richard Millener
Richard Millener. Kuva: M-Sport Ford
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kansainvälinen autoliitto FIA ja WRC-Promoottori haluavat palavasti Yhdysvaltojen markkinoille. Brittilehti Autosportin mukaan Pohjois-Amerikkaan suunnitellaan ensi kaudeksi näytöskilpailua. 

Amerikassa ei ole ajettu MM-rallia sitten vuoden 1988 Olympus-rallin, jolloin voittoa juhli Lancian ratissa Miki Biasion. WRC-Promoottori on jo pitkään puhunut, että MM-ralli pitää saada takaisin Yhdysvaltoihin, jossa on lajin kannalta valtavan suuri potentiaali käyttämättä.

MM-rallin paluu Yhdysvaltoihin olisi tärkeää myös Fordin kannalta, joka on ollut enemmän tai vähemmän mukana WRC-karkeloissa viime vuosikymmenet.

– Amerikka on ehdottomasti jotain, minkä eteen teemme tällä hetkellä kovasti töitä. Haluamme osakilpailun Pohjois-Amerikkaan lähitulevaisuudessa, FIA:n rallipomo Yves Matton vahvistaa Autosportin sivuilla.

– Yritämme järjestää jotain jo vuonna 2022. Ei se tietenkään vielä MM-ralli tule olemaan, mutta tavoitteena on, että menemme sinne jossain muodossa ensi kaudella, Matton jatkaa.

Matton ei lupaile suoraan MM-rallin kandidaattikisaa Yhdysvaltoihin, mutta jonkin sortin näytösluonteista tapahtumaa ainakin.

– Me voimme tehdä siellä monia asioita. Meillä voi olla näytöskisa tai kandidaattiralli. Mikä tahansa kisa olisi ensimmäinen askel WRC:lle Yhdysvalloissa, FIA-pomo toteaa.

– Ei pelkästään Ford, vaan kaikki osakkeenomistajat pitävät tärkeänä, että menemme Pohjois-Amerikkaan. Toki tärkeää on saada kisa myös muille uusille alueille kuten Kiinaan tai Venäjälle.

Brittiläinen yksityistiimi M-Sport toivoo ainakin kovasti WRC:n paluuta Yhdysvaltoihin. Tämä voisi houkutella amerikkalaisvalmistaja Fordin palaamaan taas tehdastuen muodossa MM-sarjaan.

– Uskon, että tapahtuma Pohjois-Amerikassa on yksi syy, miksi Ford on kiinnostunut olemaan mukana. Me haluamme sen rallin kovasti. Siellä on valtava markkina täysin hyödyntämättä, Millener summaa.

– Siellä on valmiina hyvät fasiliteetit, hienot tiet ja ylipäätään muutenkin mahdollisuudet tehdä jotakin. Amerikassa kaikki on aina isompaa ja parempaa, joten haluamme ehdottomasti päästä kisaamaan Fordin kotimaassa. Se olisi hyvin tärkeää.

Millener on kuitenkin varovainen puheissaan, saisiko USA:n MM-ralli todella Fordin palauttamaan tehdastukensa.

– En usko, että se muuttaisi Fordin sitoutumisen tasoa. Emme odota siihen muutoksia tällä hetkellä. Meille tärkeintä olisi promota lajia, ja Amerikka olisi siihen hieno tilaisuus. Siellä on myös iso fanipohja olemassa, jotka eivät ole nähneet nykyisiä autoja.

Etelä-Amerikassa on ajettu viime vuosina MM-rallia, mutta Yhdysvaltojen puolella ei siis yli 30 vuoteen. Latinalaisen Amerikan puolelta Meksiko ja Argentiina ovat olleet kisakalenterissa monta kertaa. Myös Chilessä MM-rallit piipahtivat vuonna 2019.

Katso alapuolelta Sardinian MM-rallin parhaat palat. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,380274″ ap mute]

Lue myös nämä

  • Uusimmat