Säkkipillit ja kiltit esiin! Rallin MM-sarjan kalenteriin upea yllätys?

Rallin MM-sarjan promootioyhtiö tapasi jälleen kerran Britannian moottoriurheiluliiton edustajia viime viikolla Ruotsin MM-rallissa.
Elfyn Evans
Elfyn Evans vauhdissa Walesin MM-rallissa vuonna 2019. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Britannian moottoriurheiluliiton toimitusjohtaja Hugh Chambers on puuhannut WRC-karkeloita takaisin saarivaltioon vuodesta 2019 lähtien, jolloin maassa viimeksi ajettiin MM-rallia Walesissa. Viime vuosina puhetta on ollut lähinnä Bobby Willisin hankkeesta saada MM-ralli Pohjois-Irlantiin, mutta kenties mukaan on tulossa ”uusi” hevonen.

Chambers ja Britannian liiton puheenjohtaja David Richards tapasivat MM-sarjan promootioyhtiön edustajia Ruotsin MM-rallissa ja keskusteluita käytiin tällä kertaa MM-rallin järjestämisestä Skotlannissa. Tiettävästi Britannian MM-rallin aikaisin paluu olisi vuonna 2026.

– Tapasimme Davidin ja Hughin. Kävimme alustavia neuvotteluita. Voin sanoa, että kyseessä on todellakin vasta alustavat keskustelut. Jatkamme neuvonpitoa heidän kanssaan, MM-rallin promootioyhtiön tapahtumajohtaja Simon Larkin sanoo Autosportille.

– He kysyivät meiltä tiettyjä yksityiskohtia, joihin vastaamme seuraavien viikkojen aikana. Annamme heille lisää dataa, joiden perusteella he voivat jatkaa eteenpäin.

Chambers on jo pitkään puhunut, että Britannian MM-rallin paluulle on kova tahtotila. Rahoitus on kuitenkin toistuvasti jäänyt puuttumaan.

– Tutkimme vaihtoehtoja kaikilla alueillamme. Voisimme palata Walesiin ja olemme käyneet keskusteluja myös Skotlannin ja Pohjois-Englannin kanssa. Me emme lopeta. Meillä on jäänyt hommat kesken rallin MM-sarjan kanssa, Chambers kertoo.

Autosportin mukaan Skotlannin hanke on toistaiseksi varteenotettavin vaihtoehto Britannian MM-rallin paluulle. Jo tänä vuonna kansainväliset rallit kuitenkin palaavat Britanniaan, sillä Walesissa ajettava Ceredigion-ralli isännöi EM-sarjaa elo-syyskuun vaihteessa.

Vaihtoehtona tosin on, että Britannia menettää statuksensa Irlannille, missä niin ikään tavoitellaan MM-rallin isännyyttä. Maan kattojärjestön ideana on, että Waterford, Limerick ja Kerry voisivat isännöidä MM-rallia vuorovuosina, mikäli hanke menee maaliin. Tämäkin hanke riippuu rahoituksesta, sillä Irlannin valtiolta kaivataan 15 miljoonan euron rahoitusta kolmivuotisen MM-rallisopimuksen turvaamiseksi.

– Jos teemme sopimuksen Irlannin kanssa, meidän pitää silti miettiä, tarvitsemmeko kisan myös Britanniaan. Kyse on myös siitä, miten haluamme laajentua sarjana Euroopassa. Sekä Euroopassa että muualla maailmassa on kova halu päästä mukaan kalenteriin, Simon Larkin summaa.

Edellä mainittujen maiden lisäksi myös Yhdysvallat, Paraguay ja Saudi-Arabia ovat ainakin pyrkimässä mukaan WRC-kalenteriin lähivuosien aikana.

Lue myös nämä