Ruotsin MM-rallissa yksi suursuosikki – löytävätkö suomalaiset huippuvireen?

Ott Tänak
Ott Tänak. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kauden toinen MM-ralli ajetaan tulevana viikonloppuna Ruotsissa ja osittain myös Norjan puolella. Olosuhteilla on iso merkitys kauden ainoassa kunnon talvirallissa, mikä tuo pähkäiltävää myös vedonlyöjille.

Kausi 2019 polkaistiin käyntiin tutussa komennossa Monte Carlo -rallissa. Sebastien Ogier vei voiton ennen Thierry Neuvillea, ja Ott Tänak kuittasi kolmannen sijan. Viime kauden loppupisteissä kärkikolmikko oli tismalleen sama.

Ruotsin rallin ensimmäisenä kunnon ajopäivänä perjantaina lähtöjärjestys määräytyy MM-sarjan pistetilanteen mukaan. Vuosi sitten ensimmäisinä tiellä olleet Ogier, Tänak ja Jari-Matti Latvala menettivät heti avauspäivänä saumat huippusijoituksiin auratessaan irtolunta teiltä. Tällä viikolla olosuhteet ovat toisenlaiset: päivisin lämpötila nousee jopa viiteen plusasteeseen, ja öisin pakkanen jäädyttää tiet.

Järjestäjät ovat vakuuttaneet, että teille muodostuu hyvä jääkerros, mutta Ogier uskoo jälleen kärsivänsä lähtöpaikastaan.

– Tiedän, että ensimmäisenä autona ajaminen on Ruotsissa aina merkittävä haitta. Pitää katsoa, miten tiet muuttuvat, kun pätkät ajetaan toiseen kertaan. Pelkään kuitenkin, että jääkerros tiellä on nyt niin ohut, että soraa tulee hyvin nopeasti esiin, Citroen-kuljettaja Ogier tuumaa.

Toyota-kuski Tänak on kisan ykkössuosikki. Monte Carlossa eniten pohja-aikoja tykittäneellä Tänakilla on kolmas lähtöpaikka perjantaina, ja virolaisen etuna on myös Toyotan vahva Yaris WRC -auto, joka varmasti sopii lumiränneihin.

Hyundain Thierry Neuville voitti kilpailun viime vuonna ja hän lukeutuu voittajakandidaatteihin nytkin. Laskuista ei voi myöskään jättää belgialaisen tallikaveria Andreas Mikkelseniä, joka ajoi viime vuonna kolmanneksi Ruotsissa.

Toyotan Jari-Matti Latvala ja Citroenin Esapekka Lappi pääsevät hyviltä lähtöpaikoilta kauden toiseen MM-ralliin. Latvala on perjantaina tiellä kuudentena autona, ja Montessa keskeyttänyt Lappi starttaa vasta kauempaa MM-kärjen takaa.

– Toivottavasti pystymme taistelemaan yhtä hyvästä tuloksesta Ruotsissa kuin vuonna 2017, jolloin otin ensimmäisen voiton Yaris WRC -autolle. Minun pitää vain löytää hyvä ajotuntuma, joka minulta puuttui Monte Carlossa, Latvala sanoo.

– Meillä on ainakin hyvä lähtöpaikka. Pätkät ovat tosi nopeita, ja siitä minä tykkään. Toivon todella, että meillä olisi tällä kertaa myös onni puolellamme, Lappi kertoo.

Ruotsin MM-ralli käynnistyy torstai-iltana lyhyellä yleisöerikoiskokeella kello 21.08 Suomen aikaa. Kilpailun voittaja on selvillä sunnuntaina noin kello 14.

Ruotsin rallin suosikit syynissä:

Ott Tänak

Kisan ykkössuosikki. Virolainen oli kovassa vireessä jo Montessa, mutta rengasrikko pudotti hänet voittokamppailusta. Tänakilla on perjantaina Ogieria ja Neuvillea parempi lähtöpaikka, mikä voi olla ratkaisevaa koko rallin kannalta.

Sebastien Ogier

Ogier näytti Montessa, että Citroenkin sopii hänen käteensä. Ranskalainen kävi huikean sekuntikamppailun Neuvillea vastaan ja korjasi isoimman potin kauden avauksesta. Citroenin WRC-auton iskukyky on kuitenkin pieni kysymysmerkki lumella ja soralla. Nähtäväksi jää myös se, miten paljon Ogier joutuu antamaan periksi perjantain erikoiskokeilla ollessaan letkan kärkiautona.

Thierry Neuville

Voitti kilpailun vuosi sitten kärkiautojen kärsiessä irtolumesta. Neuville taipui Ogierille kauden avausrallissa, mutta samalla hän osoitti, että hän on yksi kovimmista mestarisuosikeista myös tällä kaudella. Hyundai oli viime vuonna vahva Ruotsissa, ja jos kaikki natsaa kohdalleen viikonloppuna, Neuville voi olla korkealla tuloslistalla.

Jari-Matti Latvala

Latvalasta tulee MM-sarjan kokenein kuljettaja Ruotsissa, missä hän on ottanut peräti neljä voittoa. Latvalalla on hyvä lähtöpaikka, ja myös Toyota Yaris WRC:n suorituskyvyn pitäisi olla kohdallaan. Parhaimmillaan Latvala voi taistella jopa rallin voitosta.

Andreas Mikkelsen

Hyundain norjalaiskuljettaja Mikkelsenille kyseessä on melkeinpä kotikilpailu. Eikä mikään ihme, että Ruotsin ralli on yksi hänen suosikeistaan. Mikkelsen on ollut viime aikoina hukassa MM-sarjassa, ja edellisestä palkintokorokepaikastakin on kulunut jo vuosi. Mutta viimeisin palkintosija tuli juuri Ruotsissa, missä Mikkelsen on ollut useasti kärkikahinoissa.

Esapekka Lappi

Lapin osalta kausi ja hänen Citroen-uransa käynnistyivät ankeasti. Pieksämäkeläiselle tuli Montessa kaksi keskeytystä ja hän jäi ilman pisteitä. Toisaalta nollasaldo takasi Lapille loistavan lähtöpaikan Ruotsiin. Viime vuonna Lappi oli kilpailun paras Toyota-kuljettaja kuitattuaan neljännen sijan. Löytääkö Lappi samanlaisen lennon Citroenilla tällä viikolla?

Kilpailun kärkikolmikkoa voi pelata Veikkauksen Supertriplassa. Peliaika päättyy torstai-iltana ennen kello 21.08 alkavaa avauserikoiskoetta.

Veikkauksen Voittajavedon pelikohteisiin pääset tästä.

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Lue myös nämä

  • Uusimmat