Ralliromantiikkaa vai bisnestä? WRC-kuskeilla eri näkemykset ensi kauden kisakalenterin kuumasta perunasta

Vaikka rallin MM-sarjan kausi 2023 on vasta aluillaan, käydään kulisseissa jo kovaa peliä ensi vuoden kisapaikoista.
Dani Sordo
Dani Sordo raapustaa nimikirjoituksia meksikolaisfaneille. Kuva: Romain Thuillier/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kalenteriin on tyrkyllä enemmän kisoja kuin paikkoja on tarjolla. Viime viikonlopun Meksikon MM-rallin yhteydessä sarjan promootioyhtiön tapahtumajohtaja Simon Larkin kertoi Chilellä olevan pitkä sopimus MM-rallin järjestämisestä. Samalla Larkin väitti, ettei ensi kaudella voida ajaa sekä Meksikossa että Yhdysvalloissa.

USA:n MM-rallia puuhataan Tennesseehen ehkä jo ensi vuodeksi. Edellisen kerran Yhdysvalloissa on ajettu MM-rallia kausilla 1986-88. Meksikossa on puolestaan ajettu vuodesta 2004 lähtien, joskin kisa palasi nyt kolmen vuoden koronatauolta.

Meksikosta on vajaassa 20 vuodessa muodostunut tietynlainen MM-sarjan moderni klassikko, sillä kuljettajat ja tiimit nauttivat kilpailusta. Meksikossa ralli on myös suosittua, sillä erikoiskokeilla ja huoltoparkissa ihmisiä on aina paljon.

– Minusta molemmat kisat (USA ja Meksiko) olisivat kiva juttu. On vaikea valita niistä toista, sillä en tiedä mahdollisesta Yhdysvaltojen rallista mitään. Minusta kuitenkin Meksiko ja Argentiina ovat sellaisia ralleja, jotka kuuluvat kalenteriin, Hyundain espanjalaiskuski Dani Sordo sanoo Dirtfish-sivustolla.

– Meksiko on tavallaan kuin Monte Carlo. Me tarvitsemme tätä kisaa, koska ralli tarvitsee yleisöä. Nämä ihmiset täällä rakastavat kuskeja ja rallia ylipäätään, joten siksi minusta kisan on tärkeä olla kalenterissa.

M-Sport Fordin Ott Tänak ymmärtää Hyundain virkaveljeään paremmin myös taloudelliset realiteetit.

– Amerikka on ehdottomasti sellainen markkina, mihin meidän pitää mennä. Siellä emme ole koskaan ajaneet ja se on jättimäinen markkina. Minä menisin ainakin ehdottomasti sinne, Tänak summaa.

WRC2-luokan Meksikossa voittanut brittikuski Gus Greensmith on puolestaan enemmän Sordon ralliromantiikan kannalla.

– On hienoa mennä uusiin paikkoihin, mutta Meksikon kaltaiset klassikot ovat tärkeitä. Minusta meidän pitäisi pohtia enemmänkin, menemmekö Amerikkaan vai Chileen. Toki se on vain oma mielipiteeni. Sen myös myönnän, että kyllä meidän olisi jo aika mennä myös Yhdysvaltoihin, Skoda-kuljettaja miettii.

Spekulaatioita riittänee vielä pitkään, sillä kauden 2024 kalenteri julkaistaneen aikaisintaan loppukesästä.

Katso alapuolelta Meksikon MM-rallin parhaat palat.

Lue myös nämä

  • Uusimmat