Rallin MM-sarja palaa paikkaan, missä oli aiemmin vakavia ongelmia – miten ihmeessä paloauto pääsi pätkälle kesken kisan?

Puola saa ensi vuonna järjestettäväkseen rallin MM-sarjan osakilpailun useamman vuoden tauon jälkeen.
Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala kilpaili Toyotalla vuoden 2017 Puolan MM-rallissa. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Puola oli viimeksi mukana rallin MM-sarjan ohjelmassa kaudella 2017. Tuolloin kilpailussa nähtiin vakavia ongelmia, joiden vuoksi maa menetti MM-statuksensa.

Kesän 2017 kisassa yksi erikoiskoe jouduttiin perumaan kokonaan, koska katsojia oli kielletyillä katselualueillaan. Mutta se ei ollut räikein tapaus.

Vaarallisin tilanne tapahtui lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella, kun paloauto lähti erikoiskokeen varrelta ajamaan kisareitille kohti vastaan tulevaa ralliautoa. Italialaiskuljettaja Fabio Andolfi pystyi onnekseen välttämään osuman paloautoon, joka oli saanut kutsun raivaamaan puuta Baronowon pikataipaleen varrella olevalta tontilta.

Paikallinen poliisikin tutki lopulta sitä, miten ihmeessä paloauto oli päässyt erikoiskokeelle kilpailun ollessa käynnissä.

Puolan perinteikäs ralli ei menettänyt kokonaan kansainvälistä statustaan, sillä se on ajettu EM-sarjan osakilpailuna vuodesta 2018 lähtien. Puolan auto- ja moottoripyöräliiton puheenjohtaja Michal Sikoran mukaan Kansainvälisen autoliiton FIA:n raportitkin osoittavat, että Puolan ralliorganisaatio on nyt huipputasolla.

– Rallin paluu MM-sarjaan on unelmien täyttymys faneille, joita tulee jälleen runsaslukuisesti Mikolajkiin. Tarjoamme heille useita turvallisia katsoja-alueita, joissa he voivat seurata Kalle Rovanperän, Sebastien Ogierin, Ott Tänakin, Thierry Neuvillen ja Elfyn Evansin kaltaisia rallitähtiä, Sikora kertoo.

– Tapahtuman valmistelut ovat jo käynnissä. Rallista, joka järjestetään nyt 80. kerran, tulee uniikki urheilutapahtuma kaikille, Sikora vakuuttaa.

Puolan suurin moottoriurheilutähti Robert Kubica toivoo, että paikalliset fanit löytävät erikoiskokeille kesäkuussa 2024.

– Rallissa on aina hieno tunnelma ja puolalaiset fanit ovat uskomattomia. Sen vuoksi odotan innolla kilpailua. Näytetään kaikille, että kilpailu on ansainnut paikkansa rallin MM-sarjan kalenterista, Kubica lähetti terveisensä rallifaneille.

FIA:n odotetaan julkistavan ensi viikolla virallisesti kauden 2024 kilpailukalenterin. Puolan ralliorganisaatio ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että se järjestää rallin MM-sarjan osakilpailun 27.-30. kesäkuuta Mikolajkin kaupungin ympäristössä.

Lue lisää: Viimeinen sinetti: MM-sarjaan palaa tuttu ralli

Katso alta kooste Chilen MM-rallin ratkaisuhetkistä.

Lue myös nämä

  • Uusimmat