Paljutempauksella ihastuttanut kartturi hyppää nuoren lupauksen rinnalle SM-rallissa – eihän nyt ole varauduttu erikoiseen keskeytykseen?

Jooa Iivarin taival rallin SM-sarjan SM3-luokassa jatkuu tulevana viikonloppuna, kun Pohjanmaa-ralli käynnistää sarjan kesäkauden.
Jooa Iivari
Jooa Iivari saa "Palju" Määttäsen kartturikseen Pohjanmaan SM-rallissa. Kuva: Ilmari Tenhunen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Seinäjoen ympäristössä ajettava kilpailu käynnistyy perjantaina illalla Seinäjoen keskustorilta, jossa on myös kilpailun maali lauantaina alkuillasta.

Talvikausi kaikkineen oli haastava Iivarille, sillä kauden avauksessa Rovaniemellä kilpailu jäi häneltä kesken kakkossijalta auton vaurioiduttua röykyssä. Kuopiossa kytkin petti jo ensimmäiselle erikoiskokeelle mennessä, ja kotikisassa Jyväskylässä kilpailu keskeytyi tekniseen vikaan kolmostilalta jo kahden ajetun erikoiskokeen jälkeen.

Vaikeuksia on tällä kertaa osunut myös kilpailuun valmistautumiseen.

– Kesäkaudelle ennätettiin ajaa 40 kilometriä testiä ennen viime viikonlopun treenikisaa Raaseporissa. Siellä saatiin reilu 50 kilometriä kasaan ennen keskeytystä. Autoa on piinannut käyntihäiriö koko tämän sorakauden alun, eikä se vastaa aina kaasuun. Kovasti koetetaan vikaa korjata ennen Seinäjoelle lähtöä, Iivari taustoittaa.

Pohjanmaan osakilpailusta Iivarilla on hyvät muistot, sillä hän saalisti luokkansa kolmostilan Seinäjoen ympäristössä.

– Komea kisa siellä aina on. Viime vuonna tosiaan oltiin podiumilla ja tietenkin sitä toivotaan nytkin. Tässä tilanteessa, missä nyt ollaan, niin pääsy maaliinkin olisi kuitenkin jo onnistunut suoritus. Haasteellisen talvikauden jälkeen toivoisi onnekkaampaa kesäkautta, korpilahtelainen rallilupaus summaa.

Ennen kilpailua on vielä tiedossa juhlaankin aihetta, sillä kuljettaja täyttää torstaina 18 vuotta. Kartturiksi Ford Fiesta Rally4 -auton kyytiin Seinäjoella istahtaa kokenut nuotinlukija Markus Määttänen, joka on rallipiireissä ansainnut lisätittelin ”Palju” Määttänen.

Tittelin taustalla on syksyllä 2021 ajettu kilpailu, jossa hurtilla huumorilla varustettu mies oli ensimmäistä kertaa kisassa ralliauton ratin takana ja päättikin kesken erikoiskokeen kaartaa mökille paljuilemaan. Keskeytyksen viralliseksi syyksi kirjattiin lopulta ”palju oli lämmin”.

Lue myös: Rallikuski pisti yllättäen vilkun päälle viimeisellä erikoiskokeella ja lähti paljuilemaan – näin hän perusteli erikoista keskeytystään

Katso alta video Määttäsen ”paljukeskeytyksestä” vuodelta 2021! Juttu jatku videon alla.

Onko tässä takana varautumista keskeytykseen tai synttärijuhliin?

– Kyllä minä todella toivon, että palju olisi varattuna vasta kilpailun jälkeen eikä kesken kilpailun. Vain voitto kelpaa, Iivari naurahtaa.

Määttänen on aiemmin toiminut kartanlukijana 21 rallin SM-sarjan osakilpailussa. Määttänen saavutti vuonna 2020 kartanlukijoiden Suomen mestaruuden SM3-luokassa toimiessaan Lauri Joonan luottomiehenä.

Kuuntele alta Rallit.fin Rallipodin tuore jakso. Voit kuunnella sen myös Spotifyssä täältä. Muista pistää Rallipodi seurantaan ja tilaukseen!

Juttua muokattu 18.5. klo 15.40: Otsikkoa muokattu ja täydennetty, että Määttänen voitti kartanlukijoiden Suomen mestaruuden vuonna 2020.

Lue myös nämä

  • Uusimmat