Pahin kilpailijakin sen myöntää: Toyotaa ei pysäytä enää mikään rallin MM-sarjassa

Toyotan WRC-talli on lähellä jättipottia rallin MM-sarjassa.
Elfyn Evans
Elfyn Evans vauhdissa Toyotalla Kreikan MM-rallissa. Kuva:Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Toyotan Kalle Rovanperä ja Elfyn Evans ovat kärkisijoilla kuljettajien MM-sarjassa ennen kolmea viimeistä osakilpailua. Rovanperällä on sarjassa 33 pisteen etumatka Evansiin, kun taas edellisessä osakilpailussa Kreikassa keskeyttänyt Hyundain Thierry Neuville on jäänyt jo 66 pistettä suomalaisesta.

Neuvillella on yhä teoreettiset mahdollisuudet tämän vuoden titteliin, mutta käytännössä belgialaisen mestaruus vaatisi Toyota-kuskeilta totaalista romahdusta kauden päätöskisoissa.

Valmistajien MM-sarjassa Toyota on nykäissyt peräti 91 pisteen etumatkan Hyundaihin. Neuville ei usko, että Hyundai pystyy enää ihmeisiin.

– Ei mitään mahdollisuuksia, Neuville alleviivasi rallin MM-sarjan nettisivujen mukaan.

Katso rallin MM-sarjan pistetilanteet täältä.

Neuville on täysin oikeassa. Talli voi saavuttaa maksimissaan 52 pistettä yhdestä kilpailusta, eli Hyundailla on vielä paperilla saumat kiriä Toyotan ero umpeen. Mutta tämä on helpommin sanottu kuin tehty.

Jos Toyota saa jokaisessa jäljellä olevassa kisassa kaksi autoa maaliin, vaikka edellisten päivien keskeytysten jälkeen, talli kuittaa automaattisesti valmistajien MM-sarjaan pisteet viidennestä ja kuudennesta sijasta – mikäli siis Hyundai ja M-Sport Ford saavat niin ikään vähintään kaksi autoa maaliin Toyotaa paremmilla sijoituksilla. Tällaisella skenaariolla Toyotalle olisi tarjolla 18 pistettä jokaisesta jäljellä olevasta kilpailusta.

Samaan aikaan Hyundain pitäisi puolestaan ottaa vähintään voitto ja kolmostila – tai mieluummin kaksoisvoitto – Chilessä, Keski-Euroopan MM-rallissa ja Japanissa. Power Stage -erikoiskokeilta Hyundai-kuskien pitäisi myös yltää maksimipisteisiin, kun taas Toyota-tähtien pitäisi jäädä jämäpisteille tai kokonaan pistesijojen ulkopuolelle.

Käytännössä voidaan siis sanoa, että Hyundain todennäköisyys mestaruuteen on lähellä nollaa prosenttia.

– Voimme yhä parantaa autoa ja jatkaa tallin uudistamista. Minulla on vahva luotto siihen, että pystymme parantamaan ja olemme paremmissa asemissa ensi vuonna, Neuville sanoi.

– Tiedämme, mitä meidän pitää tehdä. Se on selvää, että välillä olemme altavastaajia Toyotaa vastaan. Meidän kaikkien pitää olla tämän asian päällä, belgialaistähti painotti.

Rallin MM-kausi jatkuu kahden viikon kuluttua Chilessä.

Katso alta Kreikan MM-rallin kooste.

Lue myös nämä

  • Uusimmat