Ott Tänakin voittohaaveet murskaksi ennen MM-rallin starttia – virolaistähdelle tuntuva aikarangaistus

Ott Tänak ei pysty taistelemaan voitosta torstai-iltana käynnistyvässä Viron MM-rallissa.
Ott Tänak
Ott Tänak. Kuva: M-Sport Ford WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tänak törmäsi ongelmiin jo torstaiaamuna, kun hän ajoi ensimmäisen kerran testierikoiskokeen läpi Ford Puma Rally1 -autollaan. Tänak latasi shakedownin avauskierroksella kärkiajan, mutta Ford Puman moottorissa ilmeni vika pätkän aikana.

Tänak joutui jättämään loput vedot väliin testierikoiskokeella. Virolaisen kilpuri hinattiin testipätkän etähuollosta Tarttoon kilpailun varsinaiselle huoltoalueelle, missä M-Sport-talli yritti korjata ongelmaa.

Lue myös: Ott Tänak törmäsi heti ikävään ongelmaan

Lopulta selvisi, että vikaa ei pystytä korjaamaan ilman moottorin vaihtamista. Sääntöjen mukaan moottorin saa vaihtaa katsastuksen ja ensimmäisen aikatarkastusaseman välissä, mutta tästä seuraa viiden minuutin aikarangaistus.

Näin ollen Tänakilla ei ole mitään mahdollisuuksia jahdata voittoa kotikilpailussaan.

– Meillä ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa moottori. Voimme tehdä sen sääntöjen puitteissa, mutta se tarkoittaa rangaistusta ennen rallin alkua, M-Sportin tallipäällikkö Richard Millener harmitteli.

– Tämä on todella turhauttava startti rallille, pahin mahdollinen startti. Mutta nyt tilanne on tämä.

Tällä kaudella yhden MM-rallin voittanut Tänak olisi ollut yksi suurimmista voittajasuosikeista Viron nopeassa sorakilpailussa Toyotan Kalle Rovanperän ohella.

– Tietenkin tämä on valtava pettymys Ottille ja Martinille (kartanlukija Järveoja), Millener totesi.

Ott Tänak
Ott Tänak pystyi ajamaan vain yhden vedon testierikoiskokeella. Kuva: M-Sport Ford WRT

Tänakin aikarangaistuksella on suuret vaikutukset myös virolaisen mestaruuskamppailuun. Tänak on 42 pisteen päässä MM-sarjaa johtavasta Rovanperästä, ja nyt ero saattaa venähtää vieläkin suuremmaksi, mikäli Rovanperä saalistaa hyvän tuloksen Virosta.

Katso rallin MM-sarjan pistetilanteet täältä.

Mikäli Tänak pystyy ajamaan kilpailun läpi samaa vauhtia tai kovempaa kuin kilpailun kärki, ei virolaisella ole siltikään asiaa huippusijoille. Viime vuonna Virosta olisi irronnut seitsemäs tila, jos kärkeen olisi kertynyt eroa tasan viisi minuuttia. Vuotta aiemmin aikaero olisi riittänyt kuudenteen sijaan.

Rovanperä on voittanut kaksi edellistä Viron MM-rallia. Suomalaismestari oli loistavassa vauhdissa jo torstaiaamun testierikoiskokeella, jolla hän kellotti kärkiajan.

Lue myös: Kalle Rovanperä huippuvireessä testipätkällä – saako suomalaistähti vielä lisää hyviä uutisia?

Viron MM-rallin avaava yleisöerikoiskoe ajetaan torstai-iltana kello 20.05 alkaen.

Katso alta Viron MM-rallin ennakko.

Lue myös nämä

  • Uusimmat