Kaksi erikoiskoetta pimeässä – Monte Carlon MM-ralli käyntiin uusilla pätkillä

Esapekka Lappi
Esapekka Lappi pääsi ajamaan kuivalla asvaltilla Monte Carlon MM-rallin testierikoiskokeella. Kuva: Toni Heinonen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Monte Carlo -rallin reitissä on tänä vuonna uutta lähtöpaikka ja yli kolmannes erikoiskokeista, mutta monet rallin erityislaatuiset piirteet ovat säilyneet ennallaan. Kilpailu käynnistyy torstai-iltana kahdella erikoiskokeella.

Monte Carlo -ralli eroaa muista MM-ralleista monin eri tavoin. Se on kauden ainoa asvalttiteillä ajettava talvikilpailu, joten erikoiskokeet voivat sisältää mitä tahansa kuivasta asvaltista lumeen ja jäähän tai kaikkeen siltä väliltä. Muuttuvat olosuhteet saattavatkin vaikuttaa ajettavan erikoiskokeen luonteeseen enemmän kuin tiet itse.

Torstai 24.1.
 Aikataulu
 11:00 Shakedown Gap              3.35 km
 20:38 EK1    La Bréole - Selonnet     20.76 km
 21:41 EK2    Avançon - Notre Dame Du Laus 20.59 km
 22:41 Huolto  Gap

Viime vuosina Monte Carlon ralli on alkanut juhlaseremonioilla Monacossa, ja matkalla kohti Gapia on ajettu kaksi pätkää. Tänä vuonna kilpailu starttaa suoraan Gapista, joten siirtymäosuuksien määrä torstaina on pienempi. Tämän johdosta myös testierikoiskoe voitiin järjestää torstaiaamuna, kuten muissa ralleissa, keskiviikkoillan hämyn sijasta.

Vaikka shakedownilla ei tänä vuonna lisävaloja tarvita, ne on syytä kuitenkin säätää kuntoon kahdelle ensimmäiselle erikoiskokeelle, jotka saattavat hyvinkin olla kauden ainoat yöpätkät muutamaa yleisöpyöritystä lukuun ottamatta. Viilenevä ja pimenevä ilta tuottaa varmasti yllättävät ja haastavat keliolosuhteet, kun etuautotkin joutuvat ajamaan pätkät montaa tuntia aiemmin.

Monte Carlo
Monte Carlon avausiltana tarvitaan lisävaloja. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Nämä Gapin kaakkoispuolella ajettavat torstai-illan erikoiskokeet ovat uusia tälle vuodelle. Nykyrallille harvinaisesti ne ajetaan myös vain yhden kerran koko kilpailun aikana. Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa uusi kausi kuin oudoilla pätkillä pimeässä? Ensimmäinen pätkä La Bréole – Selonnet sisältää tosin muutaman kilometrin osuuden vuonna 2014 ajetusta erikoiskokeesta Selonnet – Breziers, joka voidaan nähdä seuraavalla videolla kohtaan 3:55 asti, jolloin reitti tulee kääntymään oikealle.

 

Tällä pätkällä on myös Montelle harvinaisesti shikaani noin 10 kilometriä lähdöstä. Ilman sitä osuudella ajettaisiin kaksi kilometriä melko varmasti kaasu pohjassa.

Shikaani Monte Carlossa 2019
Shikaani EK1:lla. Kuva: Google Maps Street View

Seuraavien sääennustekaavioiden avulla on mahdollista nähdä sääennuste erikoiskokeiden lähellä nykyhetkestä seuraavan 48 tunnin aikana. Etenkin Monte Carlossa sää voi vaihdella nopeasti ja vaikuttaa paljonkin erikoiskokeen tuloksiin.

Sääennuste EK1:lle La Breole – Selonnet, joka ajetaan torstaina klo 20:38 Suomen aikaa.

Avançon – Notre Dame Du Laus on edeltäjänsä tavoin 20-kilometrinen erikoiskoe. Kartan perusteella alussa on jouheampaa nousua ja lopussa syheröisempää laskettelua alas neulansilmien läpi. Pätkällä on myös aika monta risteystä.

Sääennuste EK2:lle Avançon – Notre Dame Du Laus, joka ajetaan torstaina klo 21:41 Suomen aikaa.

Rallin ensimmäinen erikoiskoe alkaa torstai-iltana kello 20.38 Suomen aikaa.

Lue myös nämä

 • Uusimmat