Jari-Matti Latvalalla videosulkeiset ennen uutuuskisaa – ”Ei voi ajaa sen mukaan, mitä silmät näkevät”

Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarja vierailee tällä viikolla uudessa maassa, kun Chile isännöi ensimmäistä kertaa MM-osakilpailua.

Chilen ralli ajetaan sorateillä Concepcionin kaupungin ympäristössä. WRC-tähdet aloittivat urakkansa jo tiistaina, kun heidät päästettiin nuotittamaan uutuuskisan erikoiskokeita.

Toyotan suomalaiskuljettaja Jari-Matti Latvala löysi Chilen erikoiskokeista yhtäläisyyksiä useisiin muihin MM-ralleihin.

– Missään muussa rallissa ei ole näin paljon vaihtelua eri pätkien välillä. Välillä pätkillä näyttää siltä kuin olisi Uudessa-Seelannissa, Suomessa, Portugalissa, Walesissa tai jopa Australiassa. Yleisesti ottaen tiet ovat kovapintaisia ja jouheita. Pieniä nyppyjäkin löytyy, mikä tekee tästä vieläkin haastavampaa, Latvala kertoi nuotituksen jälkeen.

Latvalan mukaan haastetta lisää myös se, että perjantaina ajettavat erikoiskokeet nuotitettiin sumussa.

– Sumun vuoksi on vaikeaa tietää, onko nuotti tarpeeksi hyvät. Onneksi siltapaikat ovat selkeitä, eivätkä ne ole heti mutkan jälkeen.

Latvalalla, kuten muillakin huippukuskeilla, on edessä pitkät videosulkeiset ennen kuin kilpailu käynnistyy perjantaina. Latvala katsoo osan pätkistä läpi kahdesti, mutta jokaisen ainakin kertaalleen.

Rallin MM-sarjan kokeneimman kuljettajan mukaan ongelmia voi olla luvassa, ellei pikataipaleista ole jäänyt muistikuvaa pääkopan sisään.

Mitä mieltä kuljettajat ovat historian ensimmäisestä Chilen MM-rallista? Katso alta ennakkovideo rallista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,261892″ ap mute]

 

– Nypyt, joiden jälkeen tulee heti mutka, ovat erityisen haastavia. Reitillä on paikkoja, joissa olen käyttänyt vaaranuottia. Tien tietää jatkuvan oikealle hyppyyn tultaessa, mutta silti näyttää siltä, että tie kääntyy vasemmalle. Nuotti herättää siihen, että ei voi ajaa sen mukaan, mitä silmät näkevät. Pitää mennä nuotin mukaan, Latvala kuvaili.

– Muistissa on oltava sellaiset osiot, joilla voi puskea kovaa. Esimerkiksi 30 kilometriä pitkällä El Puman pätkällä on alussa leveää tietä ja sitten kapeampaa ennen kuin palataan takaisin leveälle tielle. Pienellä tiellä on vaikeaa tehdä eroja. Mutta jos tietää, että leveällä voi hyökätä, siellä voi voittaa aikaa.

Chilen MM-rallin testierikoiskoe ajetaan torstai-iltana Suomen aikaan. Ensimmäinen erikoiskoe on ohjelmassa perjantai-iltapäivänä.

Lue myös nämä

  • Uusimmat