FIA ui vastavirtaan: Venäläiskuljettajat saavat jatkaa rallin arvosarjoissa

Kansainvälinen autoliitto FIA ei estä venäläis- ja valkovenäläiskuljettajien kilpailemista kattojärjestön alaisissa autourheilusarjoissa.
Nikolai Grjazin
Nikolai Grjazin kilpaili viime viikonloppuna Ruotsin MM-rallissa. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

FIA:n maailman moottoriurheiluneuvosto päätti asiasta myöhään tiistai-iltana kokouksessaan. Päätös koskee muun muassa rallin MM- ja EM-sarjoja.

Venäläiset ja valkovenäläiset kuljettajat eivät toistaiseksi saa käyttää maansa lippua tai muita kansallisia symboleja autoissaan tai ajohaalareissaan vaan he kilpailevat FIA:n lipun alla. Maiden kansallishymnejä ei myöskään soiteta kilpailuissa.

– FIA seuraa Ukrainan tapahtumia surullisena ja järkyttyneenä. Toivon nopeaa ja rauhanomaista ratkaisua nykyiseen tilanteeseen. Tuomitsemme Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja ajatuksemme ovat Ukrainan tapahtumista kärsivien luona, FIA:n puheenjohtaja Mohammed bin Sulayem kertoi puheenvuorossaan.

FIA ui vastavirtaan, sillä useat kansainväliset lajiliitot ovat sulkeneet venäläis- ja valkovenäläisurheilijat kilpailuista.

Venäläiskuljettaja Nikolai Grjazin saa näin ollen jatkaa kilpailemista rallin MM-sarjan WRC2-luokassa. Grjazin osallistui viime viikonloppuna Ruotsin MM-ralliin, jossa hän keskeytti ulosajoon viimeisenä kilpailupäivänä kolmossijalta.

– On kauheaa kuulla sodasta, mutta en halua sekoittaa urheilua ja politiikkaa keskenään. Sen vuoksi on parempi, etten kommentoi asiaa, Grjazin kertoi kilpailun yhteydessä Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle.

Rallin EM-sarjan mestaruuden kahdesti voittanut venäläiskuljettaja Aleksei Lukjanuk ilmoitti puolestaan hiljattain, ettei hän aio kilpailla sodan aikana.

– Olemme täällä urheilua, ystävyyttä ja rauhaa varten. Minulla on ukrainalainen sukunimi, vaikka asunkin Venäjällä. Kartturini vaimo on puoliksi ukrainalainen ja hänellä on paljon sukulaisia siellä. Niin kauan kuin ihmisiä kuolee, me emme aja rallia, Lukjanuk sanoi.

Lue lisää: Venäläiskuljettaja otti kantaa Ukrainan tilanteeseen – ”Niin kauan kuin ihmisiä kuolee, me emme aja rallia”

Lue myös nämä

  • Uusimmat