FIA nimesi yhdeksän MM-rallia ensi vuodelle – viimeisistä paikoista luvassa hurja taistelu

Suninen Wales
Teemu Suninen Walesin MM-rallissa viime vuonna. Kuva: M-Sport Ford WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kansainvälisen autoliiton FIA:n maailman moottoriurheiluneuvoston kokouksesta perjantaina ei saatu vielä paljon kaivattua tietoa siitä, missä rallin MM-sarjaa tällä kaudella vielä ajetaan, jos ajetaan ollenkaan.

Sen sijaan FIA nimesi kaudelle 2021 yhdeksän varmaa MM-rallia, joilla oli sopimus ensi vuodesta olemassa. Ensi kaudella rallin MM-sarjassa nähdään ainakin Monte Carlon, Suomen, Portugalin, Ruotsin, Kenian, Espanjan, Italian, Japanin ja Australian osakilpailut. Päivämääriä ralleille ei vielä tässä vaiheessa julkaistu.

Tämä tarkoittaa rajua kilpailua jäljellä olevista paikoista. Koronapandemian aiheuttaman taloudellisen taantuman vuoksi autonvalmistajat ovat toivoneet ensi vuodelle vain 10 osakilpailua, jotta pääomia jää myös kauden 2022 hybridikilpurin kehitystyöhön. Tässä skenaariossa jäljellä olisi enää yksi vapaa paikka.

Lue myös: Rallin MM-sarjaan uusia linjauksia – loppukauden kalenteri yhä arvoitus

MM-sarjan promoottori on taas puhunut 12 rallista. Eli suurella todennäköisyydellä ensi vuonna ajetaan 10-12 osakilpailua. Nyt julkaistulla listalla on perinteisiä rallimaita, mutta yksi puuttuu joukosta. Walesin MM-rallia ei ole nimetty listalle. Jos ensi vuonna ajetaan vain 10 rallia, on Wales tiukan paikan edessä. Samaa jäljellä olevaa paikkaa hamuavat myös Turkki, Meksiko, Argentiina, Chile ja Ranska.

Jos vain perinteitä katsoo, olisi Wales selvä valinta kymmenenneksi MM-ralliksi ensi vuonna, mutta vaakakupissa vaikuttaa myös moni muu asia. Eikä missään nimessä itsestään selvä ole, että Ison-Britannian paikkana on Wales, jos maassa ajetaan ensi kaudella. Pohjois-Irlannin on veikkailtu nousevan Walesin tilalle ensi vuonna. Isossa-Britanniassa on pidemmän tähtäimen suunnitelmana kierrättää MM-rallia maan eri osissa.

Katso alta viime vuoden Walesin MM-rallin parhaat palat. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,284050″ ap mute]

Sen sijaan Uuden-Seelannin kohtaloksi jäänee odottaa MM-rallien paluuta vielä pari vuotta. Uuden-Seelannin ralli piti ajaa syyskuussa, mutta kisa peruttiin koronan vuoksi. WRC Promoottorin suunnitelmana on kierrättää MM-rallia vuorovuosina Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Perjantain ilmoituksen perusteella vuoden 2021 paikka on Australian. Ainoa kysymysmerkki asian suhteen on Australian rallin järjestämispaikka. Kisa on pidetty viime vuosina Coffs Harbourissa maan itärannikolla. Promoottorin mielestä paikka on kuitenkin liian syrjässä isoista ihmismassoista.

Myös Saksa jää kokonaan pois kauden 2021 kalenterista. Tänä vuonna Saksa on yhä paikoillaan kalenterissa lokakuulle merkittynä, mutta korona voi pilata myös tämän perinteisen asvalttikisan. Espanja tulee ensi vuonna takaisin MM-kartalle vuoden sapatin jälkeen. Promoottorin suunnitelmiin kuuluu Espanjan ja Saksan rallien kierrättäminen vuorovuosina.

Lue myös: Panokset kovenevat Virossa: MM-rallille miljoonatuki valtiolta, järjestäjät avasivat suunnitelmiaan

Etelä-Amerikan kisoista vahvimmilla lienee Meksiko. Leónin kaupungin ympäristössä järjestetty ralli kerää ison määrä faneja joka vuosi paikalle ja kisa on muutenkin kehittynyt vuosien aikana yhdeksi valioluokan kilpailuista MM-sarjassa. Sen sijaan Chilessä on ajettu vain kerran, kun tämän vuoden kisan pilasi maassa vallinneet poliittiset levottomuudet. Argentiinalla on myös perinteitä, mutta Meksiko on ajanut rallin laadussa ohi.

Myös Ranskassa halutaan pysyä WRC-kartalla, joskin kisaa ollaan siirtämässä Korsikan saarelta takaisin mantereelle. Ranskassa tosin ajetaan jo käytännössä yksi MM-ralli, kun Monte Carlon osakilpailussa kaikki pätkät ovat Ranskan puolella ja myös suurimman osan aikaa huoltoparkki sijaitsee Alppien juurella Gapin kaupungissa.

Joka tapauksessa viimeisistä MM-ralleista kaudelle 2021 käydään hurjaa taistelua. Ikävä kyllä tässä kisassa monesti ratkaisee enemmän raha kuin perinteet. Silloin vahvimmaksi hevoseksi tässä juoksussa voi nousta Turkki.

Lue myös nämä

  • Uusimmat