WRC-tallien testikielto päättyy maanantaina – Suomen sorateillä luvassa kovaa kyytiä kesäkuussa?

suomen ralli
Kesäkuussa sora saattaa jälleen lentää WRC-testien merkeissä Keski-Suomessa. Kuva: Toyota Gazoo Racing
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjan kuljettajat pääsevät kesäkuussa jälleen tositoimiin, kun Kansainvälisen autoliiton FIA:n asettama testikielto loppuu. Testejä saa ryhtyä ajamaan jälleen ensi maanantaista alkaen, mutta aivan posketonta menoa ei ole luvassa testipäivien suhteen.

Tiimit puuhailevat kovaa vauhtia testejä Suomeen, jossa on määrä ajaa kilpaa ensi kertaa sitten koronapaussin elokuun alussa. Asiasta uutisoivan DirtFish-sivuston mukaan tallit kaavailevat testejä kesäkuun toiselle viikolle ja testipaikkoja on jo lyöty lukkoon.

Perjantaina järjestetyssä WRC-komission kokouksessa suunniteltiin uutta testiaikasäädöstä, jonka perusteella tallit voivat testata jokaista Euroopan osakilpailua varten kolme päivää. Kolmen kuskin tiimeissä se tarkoittaa yhtä kokonaista testipäivää per kuljettaja. Aiempi testipäivien määrää rajoittava asetus oli 42 päivää kauden aikana. MM-sarja tulee kuitenkin supistumaan rutkasti alkuperäisestä, sillä kahta kisaa on jo lykätty ja kaksi peruttu kokonaan. Oletettavasti myös kauden kaksi jäljellä olevaa kaukorallia Uudessa-Seelannissa ja Japanissa jätetään kokonaan ajamatta.

Rallin MM-sarjan jatkumisesta ei ole vielä varmaa tietoa. Oheiselta videolta voit katsoa viime kauden hurjimmat ulosajot. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,334488″ ap mute ]

 

Testipäivien kato tänä vuonna on 50 prosentin luokkaa, sillä monien arvelujen mukaan kauteen saadaan koronan takia mahdutettua vain seitsemän Euroopan kisaa. Tällöin tallit ajavat testejä vain 21 päivää alkuperäisen 42 sijaan. Uusi asetus on määrä vahvistaa maailman moottoriurheilukomission kokouksessa 19. kesäkuuta. Tähän väliin tallit ovat tehneet herrasmiessopimuksen, jonka nojalla jokainen talli ajaa korkeintaan kolme päivää testiä 1.-18. kesäkuuta.

– Keskustelussa oli, että testikieltoa olisi jatkettu komission kokoukseen asti (19.6.), mikä olisi ollut ehkä kaikista johdonmukaisin päätös. Oli kuitenkin tiimejä ja kuskeja, jotka haluavat erittäin palavasti takaisin autoon ja testaamaan, sisäpiirin lähde perjantain kokouksesta kertoo DirtFishille.

Kesäkuun Suomen testien osalta ongelmaksi muodostuu eri maiden matkustusrajoitukset. Suomessa rajoituksia höllennetään maanantaista alkaen ja matkustaminen useasta Euroopan maasta Suomeen on jälleen mahdollista. Iso-Britannia ei kuulu Schengen-alueeseen, mikä voi aiheuttaa matkustamisen ongelmia brittiläisen M-Sport Fordin tallin väelle.

Testaamiseen Suomessa kesäkuussa liittyy kuitenkin myös toinen iso ongelma, sillä Suomen MM-rallin järjestämisestä ei ole vielä varmuutta. Hallituksen linjauksen mukaan yli 500 hengen massatapahtumat ovat kiellettyjä heinäkuun loppuun asti. Jyväskylän ympäristössä pitäisi ajaa jo elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Uudet testirajoitukset lienevät voimassa myös kaudella 2021, mutta kauden 2022 hybridiauton kehitystyötä ne eivät koske.

Lue myös nämä

  • Uusimmat