Viron ralli sai loistavia uutisia

Viron osakilpailu ei kuulu rallin MM-sarjaan ensi kaudella, mutta se palaa pian takaisin kattaukseen.
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä vauhdissa Viron MM-rallissa heinäkuussa 2023. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Viro debytoi MM-sarjassa koronakaudella 2020. Tarton ympäristössä ajettava kisa lunasti paikkansa kalenterista ja pysyi ohjelmassa tähän vuoteen saakka.

Ensi vuonna Virossa ei ajeta MM-pisteistä, sillä Latvia ottaa sen paikan MM-sarjasta. Latvia saa ensimmäistä kertaa rallin MM-osakilpailun järjestettäväkseen heinäkuussa 2024.

Keskiviikkoiltana varmistui se, että Virossakin ajetaan kansainvälisen tason ralli ensi kesänä. Rallin EM-sarja julkisti ensi vuoden kalenterinsa, ja listalta löytyy myös Viron ralli. EM-osakilpailu ajetaan 5.-7. heinäkuuta Etelä-Virossa.

Viron kannalta vieläkin merkittävämpi uutinen oli se, että ralli palaa MM-sarjaan kaudella 2025.

– Se on erittäin tärkeää meille, että olemme päässeet yli puolen vuoden työn jälkeen monivuotiseen sopimukseen WRC-promoottorin kanssa. Sopimuksessa on sovittu sekä EM- että MM-sarjan osakilpailujen järjestämisestä Virossa, Rally Estonian pomo Urmo Aava kertoo.

Rallin MM-sarjan promootioyhtiö toimii myös EM-sarjan taustalla.

– EM-sarjassa on iso määrä kilpailijoita ajamassa Rally2-autoilla, ja uskon, että ensi vuonna EM-sarjan kotikilpailussamme on mukana useita virolaisia autokuntia. On hyvin todennäköistä, että joku heistä yltää kolmen parhaan joukkoon. Lisäksi kilpailu on loistava tilaisuus nuorille kuljettajille saavuttaa hyviä tuloksia ja verrata vauhtiaan Latvian, Liettuan, Suomen ja muiden maiden parhaita kuljettajia vastaan, Aava sanoo.

Rallin EM-sarjan kalenteriin tehtiin muutoksia kovalla kädellä. Sarjassa ajetaan kaikkiaan kahdeksan osakilpailua, joista kolme on soraralleja ja viisi asvalttikisoja.

Kausi käynnistyy huhtikuussa Unkarin uudella sorakilpailulla. Tämän jälkeen pisteistä ajetaan toukokuussa Kanariansaarilla ja kesäkuussa Ruotsissa.

Heinäkuussa ohjelmassa ovat Viron ja Rooman osakilpailut. Tshekin perinteikäs kisa ajetaan Zlinin ympäristössä elokuun puolivälissä, minkä jälkeen EM-karavaani suuntaa uuteen asvalttikilpailuun Walesiin. Kausi päättyy lokakuussa Puolassa, missä ajetaan niin ikään uusi kisa pikiteillä.

Rallin EM-sarjan kalenteri kaudella 2024:

Unkari, 12.-14. huhtikuuta
Kanariansaaret, 2.-4. toukokuuta
Ruotsi, 13.-15. kesäkuuta
Viro, 5.-7. heinäkuuta
Italia, 26.-28. heinäkuuta
Tshekki, 16.-18. elokuuta
Wales, 30. elokuuta – 1. syyskuuta
Puola, 11.-13. lokakuuta

Lue myös nämä