Nyt avautuu Sebastien Ogier – ”Ei ole hyvä merkki”

Sebastien Ogierin mukaan rallin MM-sarjaan tarvitaan muutoksia – ja nopeasti.
Sebastien Ogier
Sebastien Ogier. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjan valtavat haasteet ovat olleet jo pitkään puheenaiheena. Asia nousi tapetille jälleen tällä viikolla, kun Kalle Rovanperä julkisti päätöksensä: suomalainen ei lähde jahtaamaan maailmanmestaruutta ensi vuonna.

Sen sijaan Rovanperä vähentää rallivelvollisuuksiaan tulevalla kaudella ja aikoo osallistua noin seitsemään MM-ralliin. Kaksinkertainen maailmanmestari haluaa ottaa hieman taukoa hektisestä ralliarjesta vuoden ajan, jotta hänellä olisi entistä paremmin virtaa jälleen kaudesta 2025 eteenpäin.

Rovanperän ilmoituksen jälkeen useat tahot ovat pohtineet, mitä tämä kaikki tarkoittaa MM-sarjan kannalta. Miksi sarjan suurin tähti ei ole halukas puolustamaan titteliään?

Rovanperä ei ole ainoa kuljettaja, joka vapaaehtoisesti ajaa vain puolikkaan kauden. Hänen Toyota-tallikaverinsa Sebastien Ogier ja Hyundain Esapekka Lappi ovat niin ikään osa-aikaisia kuljettajia ensi vuonna.

– Se, että tästä (osa-aikaisista kuljettajasopimuksista) voisi tulla hieman vahvempi trendi, ei ole hyvä merkki sarjalle. Tämä kertoo siitä, että jotkin asiat eivät ole kunnossa kuljettajien mielestä, kahdeksankertainen maailmanmestari Ogier avautuu Belgian yleisradioyhtiö RTBF:n haastattelussa.

– Onko meillä vähemmän halua? Luulen, että jos sarja olisi yhtä houkutteleva kuin haluaisimme sen olevan, meillä olisi enemmän halua olla täysipäiväisesti mukana.

Ogierin mukaan hänen oman päätöksensä taustalla on se, että hänellä on nykyään erilaiset tavoitteet elämässään. Oma perhe merkitsee hänelle enemmän kuin yhdeksäs maailmanmestaruus.

Rallin MM-sarjaan on suunniteltu muutoksia, joilla sarjasta voisi tulla entistä vetovoimaisempi. Puhetta on ollut muun muassa tiiviimmistä kisaviikonlopuista. Mutta toistaiseksi Kansainvälinen autoliitto FIA ei ole saanut virallisia päätöksiä tehtyä.

– Toivon, että meille luvatut muutokset tulevat pian voimaan ja saisimme lopulta mukaan enemmän valmistajia ja täysipäiväisiä kuljettajia kilpailemaan tittelistä, joka ei tunnu olevan enää yhtä iso unelma kuin aiemmin, Ogier toteaa.

Ogierin mukaan rallin MM-sarja voidaan saada uuteen nousuun, mutta sen eteen on tehtävä töitä ja oikeita ratkaisuja.

– Jos sarjan kiinnostus kasvaa ja se muuttuu jälleen houkuttelevaksi, kustannukset eivät ole kohtuuttomia miljoonia autoja myyville autonvalmistajille. Heillä on kuitenkin erittäin kohtuulliset budjetit – heidät pitäisi vain saada sijoittamaan ne meihin. Tällä hetkellä vetovoimaa ei ole riittävästi, joten meidän täytyy tehdä töitä parantaaksemme sitä. Tämä laji on edelleen näyttävä ja kaikki tarvittavat ainesosat ovat mukana. Mutta tällä hetkellä meillä ei ole oikeaa reseptiä, Ogier muotoilee.

Lue myös nämä

  • Uusimmat