Viron ralli sai jättituen valtiolta – edessä pikapaluu MM-tasolle?

Viro menetti paikkansa tällä kaudella rallin MM-sarjassa.
Viron MM-ralli
Viron MM-ralli on ajettu Tarton alueella. Kuva: M-Sport Ford WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tarton alueella ajettava Rally Estonia on kuitenkin vuonna 2024 osa rallin EM-sarjaa. Viron tilalle tuli Latvia, jossa kisastaan MM-pisteistä ensi kertaa historiassa tulevana suvena.

Rallin MM-sarjan promoottori on jo aiemmin vihjaillut, että tietyt maat kuten Viro ja Latvia voisivat vuorotella MM-sarjan ja EM-sarjan välillä. Ainakin Virossa valtio on näyttänyt vihreää valolle huipputason rallin järjestämiselle myös tulevina vuosina.

Viron kulttuuriministeriö on nimittäin myöntänyt Rally Estonialle 3,15 miljoonan euron tukipaketin seuraavalle kahdelle vuodelle. Isoista kansainvälisistä urheilutapahtumista myös Otepään ampumahiihdon maailmancup sai mojovat 4,3 miljoonaa euroa seuraavalle neljälle kaudelle.

– Kansainväliset urheilutapahtumat ovat mahtava näyteikkuna mille tahansa maalle. Ne tuovat ison määrän ulkomaisia turisteja Viroon ja virkistävät talouttamme sekä alueellista kehitystä, kulttuuriministeri Heidy Purga kommentoi.

– Vuonna 2017 kulttuuriministeriö tuki kansainvälisiä urheilutapahtumiamme 340 000 eurolla, kun taas vuonna 2024 budjetti oli yli kuusi miljoonaa. Kiitos sen, kansainväliset urheilutähtemme voivat jatkossakin kisata kotikentillään ja samalla virolaiset pääsevät näkemään omia tähtiään sekä kansainvälisiä tähtiä, Purga jatkaa.

Viron kulttuuriministeriön agendalla on, että tukipakettien myötä urheilutapahtumien pitkäjänteinen kehittäminen ja kisojen tulevaisuus ovat hyvällä tolalla.

Ensi kesän Viron EM-rallille tukipaketista oli kohdistettu 1,15 miljoonaa euroa, joten jäljellä olevat kaksi miljoonaa euroa on tarkoitettu kesän 2025 kisalle. Kulttuuriministeriön tuki on vahva signaali sille, että MM-talli palaa takaisin Tarttoon vuoden tauon jälkeen. Monet tahot pitävät jo varmana Viron paluuta WRC-karkeloihin vuoden sapatin jälkeen, mutta asiaa ei ole vielä vahvistettu.

Viro pääsi ensimmäistä kertaa mukaan rallin MM-sarjaan ”koronakaudella” 2020. Valtio on ollut vahvasti Viron MM-rallin taustalla. Vuosina 2020 ja 2021 kilpailu sai taloudellista tukea 2,5 miljoonaa euroa, josta myöhemmin tuli pudotusta miljoonan euron verran.

Esimerkiksi Suomen MM-ralli ei saa suoraan valtiolta taloudellista tukea. Jyväskylän kaupunki sen sijaan on tukenut kilpailua noin puolella miljoonalla eurolla.

Lue myös nämä

  • Uusimmat