Veri veti Colin McRaen historiallisiin saavutuksiin – rallilegendan kuolemasta 10 vuotta

Colin McRae
Colin McRae Suomen MM-rallissa vuonna 2001. Kuva: Pasi Piesanen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallimaailma menetti yhden suuruuden tasan kymmenen vuotta sitten. Mutta Colin McRaen muisto elää yhä vahvana.

Syyskuun 15. päivänä 2007 Skotlannista kantautui traaginen uutinen. McRae, hänen viisivuotias poikansa Johnny sekä kaksi perheen ystävää olivat kuolleet helikopteriturmassa Mouse Valleyssa lähellä McRaen kotia. Rallilegenda McRaella oli ikää 39 vuotta turmahetkellä.

McRae oli pidetty persoona rallipiireissä – ja fanit rakastivat skottikuljettajaa. McRae ei säästellyt erikoiskokeilla vaan paahtoi nilkka suorana, vaikka tilanne ei olisi välttämättä sitä vaatinut.

McRaen isä Jimmy voitti ralliurallaan viisi rallimestaruutta. Ei siis ihme, että Colin ja hänen pikkuveljensä Alister päätyivät ralliauton rattiin.

– Ralli on McRaen perheen veressä. Sitä on vaikea saada ulos systeemistä, nykyään Australiassa asuva Alister McRae kertoo The Scotsman -lehdelle.

– Isä täyttää ensi kuussa 74 vuotta ja hän ajaa edelleen rallia. Hän ajoi hiljattain Ulster-rallin, jonka jälkeen hän matkusti Belgiaan toiseen tapahtumaan. Minäkään en voi lopettaa, jos hänkin ajaa edelleen rallia. En voi antaa hänen olla ainoa McRae kisoissa, Alister jatkaa.

Colin McRae voitti rallin maailmanmestaruuden vuonna 1995. Hän on edelleen historian nuorin maailmanmestari – hänellä oli ikää 27 vuotta ja 109 päivä napatessaan MM-tittelin. Lisäksi hänestä tuli historian ensimmäinen brittimestari rallin MM-sarjassa.

McRae osallistui viimeiseen MM-ralliinsa Turkissa vuonna 2006. Tiettävästi McRae neuvotteli vielä kesällä 2007 mahdollisuudesta päästä ajamaan Subarulla kaudella 2008. Hänelle suunniteltiin testiä syksylle 2007, mutta Colin ei enää päässyt Subarun rattiin kohtalon puututtua peliin.

Colin McRaen kuolemasta on kulunut kymmenen vuotta, mutta suru on yhä perheen keskuudessa.

– Tästä tulee vaikeaa, koska kyseessä on kymmenes vuosipäivä. Yhä useammat ihmiset haluavat muistella Colinia. Mutta rehellisesti sanottuna elämäni on ollut tällaista siitä kamalasta päivästä lähtien. En ole missään vaiheessa lakannut ajattelemasta häntä. Ajattelen häntä joka päivä ja tulen aina ajattelemaan, pikkuveli Alister sanoo.

Mahdollista on, että ralleissa nähdään tulevaisuudessakin McRaen nimi. Alisterin 13-vuotias poika Max ajaa kartingia Australiassa, mutta veri vetää häntä kohti perheen rakastamaa lajia.

– Hän sanoo minulle koko ajan, että hän haluaa ajaa rallia. Voin sanoa, että on helpompaa ajaa itse kilpaa kuin seurata vanhempana pojan ajamista. Voi vain kuvitella, millaista äidilläni oli, kun isä, Colin ja minä olimme menossa samaan kilpailuun.

– Olimme kesällä Skotlannissa, ja isä kunnosti Maxille auton, jolla hän sai ajella ympäri Knockhilliä. Totta kai hän rakasti sitä – se oli erityinen päivä McRaen perheen kolmelle sukupolvelle.

Lue myös nämä