Toyotan WRC-tallin jättihankkeesta tihkui lisätietoja

Jyväskylässä toimintaansa pyörittävälle Toyotan WRC-rallitiimille on myönnetty ympäristölupa uutta testirataa ja teknologiakeskusta varten.
Toyota
Toyota kilpailee Rally1-autoillaan rallin MM-sarjan pääluokassa. Kuva: Toyota GAZOO Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjassa kilpailevan Toyotan päämaja sijaitsee tällä hetkellä Jyväskylän Jyskässä. Talli paljasti viime vuonna, että sillä on suunnitteilla uusi teknologiakeskus Jyväskylän ja Laukaan rajalle lähelle Leppäveden kylää.

Toyotan tekemästä ympäristölupahakemuksesta paljastuu mielenkiintoisia tietoja tallin jättihankkeesta. Alueelle rakennetaan testirata, johon kuuluu 800 metriä pitkä asvaltoitu suora sekä noin 1,2 kilometriä pitkä soraosuus. Rata-alueelle tulee lisäksi huoltorakennus.

Asvalttisuoran viereen on tarkoitus rakentaa noin 200 metrin pituinen toinen tieosuus ja tälle tieosuudelle hyppyri. Lisäksi soraradan puoliväliin kaivetaan vesihauta.

Testirataa on määrä käyttää pääsääntöisesti Toyotan Rally1-autojen testaamiseen. Tiimi kilpailee kyseisillä autoilla rallin MM-sarjan pääluokassa.

Toyota käyttää testirataa vuodessa enintään 88 päivänä, joista ralliautoilla ajettavia päiviä on arviolta 53-58. Kauden aikana testiradalla ajetaan kisa- ja testiautojen niin sanotut shakedown-ajot, joiden tarkoituksena on varmistaa autojen toiminnallisuus. Testirata-aluetta käytetään myös autojen kehitystoiminnassa sekä tapahtumissa ja mahdollisesti ajo-opetuksessa.

Rata-alueen ulkopuolelle tulee tiimille erillinen tehdas, jossa rakennetaan asiakkaille myytäviä Rally2-luokituksen autoja. Jokaisella asiakkaalle luovutettavalla kilpurilla ajetaan radalla testi ennen luovutusta. Mahdollista on, että tulevaisuudessa Toyota rakentaa myös Rally3-luokituksen autoja.

Toyota esitteli hankettaan paikallisille järjestetyssä asukastilaisuudessa viime syksynä. Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala korosti tilaisuuden yhteydessä, kuinka merkittävästä projektista on kyse.

– Tällä on hirveä merkitys jopa valtion tasolla. He (Toyota) laittavat kymmeniä miljoonia euroja rahaa, kun tällaista teknologiakeskusta lähdetään rakentamaan. Puhutaan 150 hehtaarin alueesta. Se ei ihan pienellä rahalla edes lähde liikkeelle, Latvala sanoi Rallit.fille.

– Tuollainen autonvalmistaja kun haluaa sijoittaa tänne Keski-Suomeen, niin pitää muistaa, että näitä paikkoja olisi vaikka kuinka paljon maailmassa. Mielestäni tämä on huikea juttu ja ennen kaikkea valtion tasolla koko Suomelle.

Toyotan ympäristöluvasta tulee lainvoimainen, mikäli siitä ei tule valituksia 19. kesäkuuta mennessä.

Lue myös nämä