Toyotan Rally1-autoon pääsevä Sami Pajari sanoo suoraan – ”Mitään pikavoittoja tästä ei ole tulossa”

Sami Pajarilla on edessään ralliuransa tärkein kilpailu heinäkuussa.
Sami Pajari
Sami Pajari. Kuva: Rallypixels
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Toyotan WRC-talli vahvisti torstaina, että Pajari kilpailee tiimin neljännellä Toyota GR Yaris Rally1 -autolla Latvian MM-rallissa. Pajari on tehnyt vahvoja esityksiä WRC2-luokan puolella ja nyt hän saa ensimmäisen näyttöpaikkansa rallin MM-sarjan pääluokassa.

Siihen löytyy parikin syytä, miksi juuri Latvia valikoitui Pajarin ensimmäiseksi ralliksi Rally1-luokituksen hybridikilpurilla.

– Latvia on kovavauhtinen ralli. Se ei ole ehkä helppo ralli, mutta nopeavauhtisen sorakisan pitäisi sopia jollain asteella minulle. Se on tuttu ympäristö. Ajoin siellä kolme vuotta sitten kerran tämän rallin (EM-sarjassa) ja siellä varmasti osa pätkistä on tuttuja.

– Mutta selkein pointti oli se, ettei se ole kenellekään erityisen tuttu kilpailu. Se on uusi kisa MM-sarjassa ja kaikki joutuvat tekemään uudet nuotit sinne. Olemme ikään kuin samalla viivalla, joten siitä on helpompi lähteä liikkeelle, Pajari taustoittaa.

Ennen rallia Pajari pääsee tutustumaan uuteen työkaluunsa perusteellisesti testien merkeissä. Tehokkaan Rally1-auton ja luokkaa pienemmän Rally2-auton välillä on kuitenkin melkoinen ero.

– Siinä on varmasti monta uutta asiaa, mitkä pitää ottaa huomioon ja opetella. Jo se, että saa auton käyntiin ja osaa hybridiä jollain tavalla käyttää, niin siinä on omat juttunsa, Pajari sanoo.

Pajari on kilpaillut tänä vuonna Rally2-autoille tarkoitetussa WRC2-luokassa, missä taso on äärimmäisen kova. Esimerkiksi viime viikonlopun Sardinian MM-rallissa oli mukana peräti 41 Rally2-autokuntaa.

Rally1-autoja on MM-ralleissa huomattavasti vähemmän, pääsääntöisesti alle kymmenen per kisa. Mutta lajin totaalisella huipulla sekunnin kymmenykset ovat vieläkin tiukemmassa. Pajarille tärkeintä on kerätä Latviassa kokemusta, mutta samalla voi tehdä vertailua kärjen vauhtiin.

– Kilpailu ei ainakaan ole sen helpompaa, mitä se on ollut Rally2-autojen puolella. Sielläkin on toki tottunut siihen, että kilpailu on kovaa ja joutuu todella puristamaan, jos siellä haluaa pärjätä. Ei minulla ole kuvitelmissa, että tässä mitenkään helpolla pääsisi. Koetetaan vain mennä askel kerrallaan, Pajari painottaa.

– On tosi huono sanoa mitään selkeää tulostavoitetta. Yritetään vain tehdä parhaamme ja nauttia siitä mahdollisimman paljon. Kilpailu on varmasti siellä älyttömän kovaa – mitään pikavoittoja tästä ei ole tulossa, suomalaiskuski sanoo suoraan.

Lue myös nämä