Toyota-kuski paineli Ari Vatasen ohi Dakar-voittojen määrässä, Sebastien Loebin loppukiri toi kakkostilan

Toyotan Nasser Al-Attiyah on uusinut Dakar-rallin voittonsa.
Nasser Al-Attiyah
Kartturi Mathieu Baumel ja Nasser Al-Attiyah juhlivat Dakar-rallin voittoa. Kuva: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Qatarilainen oli kisassa lopulta ylivoimainen ja otti jo uransa viidennen klassikkorallin ykköstilan. Al-Attiyah karkasi muilta jo kisan ensimmäisellä viikolla ja keskittyi sen jälkeen varjelemaan johtoasemaansa. Ykköstila tuli yli tunnin erolla ennen Sebastien Loebia.

– Olen todella onnellinen, että selvisimme maaliin. Kisa oli kaikille vaikea, ja on ihan hullua, että pystyimme puolustamaan voittoamme, Al-Attiyah nautiskeli.

– Emme hyökänneet missään vaiheessa ihan hullusti. Selvitimme toisen viikon ilman ongelmia hyvän avausviikon jälkeen. Se toi meille voiton.

Voittojen määrässä Al-Attiyah ohitti Ari Vatasen, jolla on voitot Dakar-rallista vuosilta 1987 ja 1989-91.

– Olen tyytyväinen, että minulla on nyt viisi voittoa ja Mathieulla neljä. Kunnioitan Aria suuresti, hän on aina ollut idolini. Haluan aina vain voittaa lisää.

BRX Hunteria komentanut Loeb oli isoissa ongelmissa kisan avausviikolla, kun rengasrikot ja ulosajo veivät aikaa kaksi tuntia. Loeb kuitenkin kiri lopulta toiselle sijalle ajaen yhteensä seitsemän etappivoittoa. Kisan toisella viikolla ranskalaistähti ajoi kuusi perättäistä etapin ykköstilaa.

– Olin jälleen toinen, jo kolmatta kertaa. Olisihan se kiva joskus voittaakin. Voimme olla vain tyytyväisiä kisan loppuun, sillä nousimme 31. sijalta hienosti alun vaikeuksien jälkeen. Ajoimme etappipohjia melkein viikon putkeen. Olemme tasoissa Nasserin kanssa MM-sarjassa, joten ei hassumpaa, Loeb summasi.

– Teimme myös ennätyksen etappivoittojen määrässä, joten ei hullumpaa. Olen onnellinen, vaikka voittoa ei tullutkaan.

Sebastien Loeb oli jälleen toinen. Kuva: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Kolmanneksi kilpailussa ylsi brasilialainen Toyota-kuski Lucas Moraes. Loebista ja toisesta tilasta Moraes jäi lopulta vajaat 20 minuuttia. Voittajaan eroa tuli reilut puolitoista tuntia.

– Tämä on ensimmäinen palkintosija Dakarista Brasilialle. Toivon, että tämä auttaa lajiamme kasvamaan Brasiliassa. Tunne on ihan uskomaton. On vaikea pidätellä kyyneleitä. Meillä oli täydellinen auto koko ajan. Ainoat ongelmat olivat vain, kun renkaita puhkesi, Moraes hehkutti.

Palkintosija oli Lucas Moraesille tunteikas. Kuva: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Neljännelle sijalle ajoi Toyotan Giniel de Villiers, joka juhli Dakarin voittoa vuonna 2009. Henk Lategan ajoi lopputuloksissa viidenneksi ennen Fordin Martin Prokopia ja Juan C. Yacopinia.

Kymppisakkiin klassikkorallissa selvisivät lopulta myös Wei Han, Sebastian Halpern ja Guerlain Chicherit. Kisan ennakkosuosikkeihin lukeutuneelle Audin tiimille Dakar-ralli oli jättipettymys. Sekä Carlos Sainz että Stephane Peterhansel joutuivat keskeyttämään kokonaan ja ruotsalainen Mattias Ekström linkutti maaliin sijalla 14 liki seitsemän tuntia voittajalle jääneenä.

Dakar-rallissa ajettiin kahden viikon aikana 14 etappia, joille mittaa kertyi liki 5 000 kilometriä. Kisa ajettiin nyt neljännen kerran kokonaan Saudi-Arabiassa.

Dakar-rallin lopputulokset:

 1. Nasser Al-Attiyah Toyota 45.03.15
 2. Sebastien Loeb  BRX   +1.20.49
 3. Lucas Moraes   Toyota +1.38.31
 4. G. de Villiers  Toyota +2.31.12
 5. Henk Lategan   Toyota +2.36.23
 6. Martin Prokop   Ford  +3.40.44
 7. Juan C. Yacopini Toyota +4.27.09
 8. Wei Han      SMG   +4.29.21
 9. Sebastian Halpern Mini  +4.42.38
10. G. Chicherit   BRX   +5.22.10    

Lue myös nämä

 • Uusimmat