Tommi Mäkinen teki rallihistoriaa: ”Saimme suurimman palkinnon, mitä saada voi”

Tommi Mäkinen
Tommi Mäkinen. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tallipäällikkö Tommi Mäkinen pääsi juhlimaan sunnuntaina merkkimestaruutta, kun Toyota Gazoo Racing kruunattiin maailmanmestariksi Australiassa.

Mäkinen on nyt ainoa ihminen maailmassa, joka on voittanut rallin MM-tittelin sekä kuljettajana että tallipomona. Kuljettajan MM-tittelin Mäkinen valloitti Mitsubishilla 1996-1999 ja kaudella 1998 puuppolalainen juhli myös tallimestaruutta.

Johtaja korosti ison tiiminsä jokaisen jäsenen roolia matkalla mestariksi.

– Meillä on noin 150 ihmistä töissä ja jokaisella heillä on tärkeä asema. Niin me haluamme toimia myös jatkossa. Uskon, että tämä motivoi porukkaa jatkamaan kovaa työtä myös ensi kaudella, Mäkinen totesi.

Mäkisen talli tuli MM-sarjaan viime kaudella ja voitti jo toisella sesongilla mestaruuden. Vuosi 2017 meni vielä opetellessa, mutta heti ensimmäisellä todellisella yrityksellä palaset loksahtelivat paikoilleen.

– Siitä on alle kolme ja puoli vuotta, kun aloitimme projektin ja nyt olemme tässä. Strategiamme toimi nopeammin kuin ajattelimme. Vuodet 2016 ja 2017 me opettelimme ja analysoimme eri asioita. Sitten 2018 aloitimme toden teolla kehittää autoa ja varsinkin kauden toisella puoliskolla kehityimme monella osa-alueella, Mäkinen taustoitti.

– Tämä on ehdottoman upea juttu meille. Saimme suurimman palkinnon, mitä saada voi. Koko talli teki tämän eteen paljon töitä.

Toyota taisteli loppuun saakka myös kuljettajien mestaruudesta, mutta lopullisesti yritys kariutui, kun Ott Tänak keskeytti Australian rallin toiseksi viimeisellä erikoiskokeella.

– Tiedän, että niin voi tapahtua ja niin on käynyt itsellenikin. Se on iso pettymys totta kai. Vielä isompi pettymys se olisi ollut, jos hän todella olisi taistellut tittelistä. Näytti kuitenkin jo siltä, että Sebastienista (Ogier) tulee mestari, Mäkinen summasi.

Ensi kaudella Puuppolan paronin kuljettajakokoonpanossa tapahtuu yksi muutos, kun Esapekka Lappi siirtyy Citroenille ja tilalle saapuu pohjoisirlantilainen Kris Meeke.

– Olen nähnyt hienoa tiimityötä tänä vuonna, ja kuskit työskentelivät hienosti yhdessä. Toivon, että se saa jatkoa. Tiedän, että Kris on hyvä tiimipelaaja ja mukava tyyppi muutenkin, Mäkinen jutteli.

– Toki olemme surullisia, kun näemme Esapekan lähtevän. Hän on myös hyvä tiimipelaaja ja kuljettaja. Sellaista ralli kuitenkin on. Ihmiset ja kuljettajat vaihtavat työpaikkoja eri tallien välillä. Olen luottavainen ensi vuoden suhteen.

Lue myös nämä

  • Uusimmat