Rallimestaruus pisti Tommi Mäkisen kotikylän sekaisin – ”Mennään herättämään koko Puuppola”

Puuppolan päiväkodin yläkertaan kokoontui 50 hengen fanikatsomo jännittämään Australian MM-rallin viimeistä erikoiskoetta. Kuva: Aki Hietavala
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kello lähenee puolta neljää varhain sunnuntaiaamuna. Nelostien varrella sijaitsevan Puuppolan päiväkodin yläkerrasta kajastaa valo epätavalliseen aikaan. Mutta sille löytyy luonnollinen selitys.

Nyt ollaan rallilegenda Tommi Mäkisen kotikulmilla. Kuljettajana neljä maailmanmestaruutta voittaneen Mäkisen tiimi on rakentanut Nelostien toisella puolella Toyotan WRC-autoja, joilla saatetaan pian voittaa valmistajien maailmanmestaruus rallin MM-sarjassa. Sitä Puuppolan väki on tulossa jännittämään päiväkodin kokoustiloihin aamuyöllä.

Vähitellen tilat alkavat täyttyä. Viimeiset istumapaikat on varattu hyvissä ajoin ennen Power Stage -erikoiskokeen alkua. Tommi Mäkisen Tuomo-veli toivottaa kaikki tervetulleeksi ja kertaa rallin tuoreimman tilanteen. Tuomo yrittää vielä tavoittaa veljensä puhelimitse Australiasta, jotta fanikatsomo voisi kertoa terveisensä tallipomolle. Puhelu menee kuitenkin vastaajaan.

Päätöspätkän käynnistyessä paikalla on noin 50 puuppolalaista hurraamassa oman kylän tiimin puolesta. Eikä turhaan. Valmistajien MM-titteli varmistuu Esapekka Lapin tuodessa Toyotansa ehjänä maaliin, ja kisastudio räjähtää  suosionosoituksiin. Porukasta irtoaa kunnolla ääntä vielä toistamiseen, kun Jari-Matti Latvala voittaa Australian MM-rallin.

 

– Onhan tämä ihan huikea juttu. Minusta tuntuu, että täällä Jyväskylän seudulla ei vielä ymmärretä, mitä tämä oikeasti tarkoittaa, paikalle saapunut Olli Pälvimäki sanoo.

Olli Pälvimäki ja Tuomo Mäkinen
Olli Pälvimäki ja Tuomo Mäkinen. Kuva: Toni Heinonen

– Tämä on sensaatio siinäkin suhteessa, että tämä oli vasta toinen vuosi Toyotalla uutena tallina, ja nyt voitettiin merkkimestaruus. Suurin osa yleisöstä seuraa, kuka kuski voittaa mestaruuden, mutta tallit arvostavat valmistajien mestaruutta. Tommi on tehnyt niin huikeaa työtä ja hän on niin huikea tyyppi, etteivät sanat riitä kertomaan, Pälvimäki suitsuttaa.

Australiassa kajautetaan ilmoille Maamme-laulu Jari Matti Latvalan voiton kunniaksi, ja Puuppolassa noustaan ylös penkeistä. Mestaruusaamu saa arvoisensa päätöksen.

– Onhan tämä aivan älyttömän kova juttu. Toyota on maailman suurin autonvalmistaja, ja julkisesti arveltiin, oliko järkevää antaa tänne Suomeen ja Puuppolaan ralliauton rakentaminen. Tuo oli sensaatiomainen osoitus, sillä tämä oli ensimmäinen vuosi, jolloin tavoitteena oli mestaruus ja se tuli heti, Tuomo Mäkinen sanoo.

Juhlat eivät pääty, vaikka nettilähetys Australiasta on päättynyt. Päiväkodin pihasta starttaa 20 auton kulkue, joka vetää läpi kylän raitin torvet soiden.

 

– Meillä on tarkoitus mennä herättämään koko kylä ja kaikki ne, jotka eivät nyt ole täällä. Maranellossa soitetaan kirkonkelloja voiton kunniaksi, ja me ajattelimme, että pitäisikö käydä soittamassa ovikelloja. Ehkä ei kuitenkaan tehdä sitä vielä tällä kertaa. Mennään autoilla ja töötötellään sen verran joka talon ikkunan alla, että kaikki heräävät, Tuomo Mäkinen hekottelee.

Se oli sellainen sunnuntaiaamu Puuppolassa.

Puuppolan Kyläyhistyksen Tojota-Team
Puuppolan Kyläyhistyksen Tojota-Team. Kuva: Toni Heinonen

Lue myös nämä