Tommi Mäkisellä vahva epäilys: Toyotan uuden WRC-auton hyllyttämisen taustalla yllättävä syy?

Tommi Mäkinen
Tommi Mäkinen. Kuva: @World
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tommi Mäkisen johtama rallitalli vahvisti maanantaina, että vuodeksi 2021 kaavailtu Toyota GR Yaris WRC -autoprojekti on hyllytetty.

Mäkisen tiimi ehti testata GR Yarista alkuvuodesta muutaman kerran. Koronapandemia kuitenkin sotki testisuunnitelmat, mutta pelkästään tämä ei Mäkisen mukaan ollut hyllytyksen taustalla.

– Minä en ole sitä virallista Japanin pään tiedotetta nähnyt, mutta selvää on, että koronahomma sen hyllytyksen aiheutti. Jouduimme lopettamaan sen vuoksi testaamisen. Yksi tärkeä seikka taustalla kuitenkin on, että nykysääntöjen mukaan pitää tehdä luokitusautoja 25 000 kappaletta. Kaikki varmasti ymmärtävät, että jos tässä maailman tilanteessa tehdään sellainen määrä autoja, niin kuka ja miten ne voidaan myydä, Mäkinen selitti Rallit.fille.

– Jos nyt olisi jo kauden 2022 säännöt ja muuten sama tilanne, niin ei varmasti vedettäisi autoa pois. Tämä on ollut iso kysymys varmasti päätöksenteossa.

Lue myös: Tommi Mäkinen kiinnitti huomiota erityiseen seikkaan Kalle Rovanperän testissä

Nykyisissä WRC-autoissa on aina lähtökohtana sarjatuotantoauto, jota vuoden aikana pitää valmistaa vähintään 25 000 kappaletta. GR Yarista markkinoidaan jo kovasti asiakkaille, mutta sen valmistus on vasta alussa. Mäkinen siis uskoo, ettei Japanissa haluttu ottaa riskiä, että autoja jää myymättä ensi vuonna. Vuonna 2022 Toyotan WRC-tiimi kuitenkin markkinoi jo uutta hybridiautoa.

Katso alta Tommi Mäkisen haastattelu. Juttu jatkuu videon jälkeen.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2354,342335″ ap mute]

 

Rallipiireissä heräsi jo keskustelua, oliko Toyotan päätös hyllyttää GR Yaris -projekti ensiaskel kohti vetäytymistä rallin MM-sarjasta. Viime kaudella tempun teki Citroen ja moni pelkää Toyotan seuraavan koronan aiheuttamien haasteiden takia. Mäkinen kuitenkin tyrmää nämä spekulaatiot.

– Toyota on iso talo ja he ovat ilmoittaneet, että WRC on heidän listoillaan myös tulevaisuudessa. Ei ole sellaisista asioita missään tapauksessa pelkoa, Mäkinen vakuutti.

– Nyt vain päätettiin jättää tämä välivaihe pois. Olemme jo tehneet vuoden 2022 autoa niin pitkälle kuin pystytään olemassa olevien sääntöjen pohjalta.

Lue myös: Kalle Rovanperällä vauhdikas paluu WRC-auton rattiin Keski-Suomessa (video) – ”Aika nopeasti fiilis löytyi”

Lue myös nämä

  • Uusimmat