Tilastot eivät valehtele – tässä Toyotan rallitähdet ovat epäonnistuneet pahasti

Hyundain Thierry Neuvillella on rallin MM-sarjassa selvä johto, kun kaudesta on ajettuna viisi osakilpailua.
Elfyn Evans
Elfyn Evans. Kuva: Toyota GAZOO Racing WRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Neuville nappasi voiton ja täydet 30 MM-pistettä kauden avanneesta Monte Carlon osakilpailusta. Sen jälkeen belgialainen on yltänyt vain kahdesti kolmostilalle, mutta siitä huolimatta hän ottanut kisasta toiseen hyvän pistepotin.

Tähän selityksenä on rallin MM-sarjan uudistunut pistejärjestelmä. Neuville on tahkonnut tänä vuonna eniten pisteitä niin sanotuilta supersunnuntailta.

Neuville on kerännyt alkukauden kisoista 110 pistettä, joista 43 hän on ansainnut sunnuntain suorituksistaan. Nykyisen pistejärjestelmän mukaan sunnuntailta jaetaan pisteitä päivän seitsemälle nopeimmalle kuljettajalle (nopeimmalle 7) sekä lisäpisteitä Power Stage -erikoiskokeen viidelle parhaalle (nopeimmalle 5).

Neuvillen lisäksi myös hänen tallikaverinsa Ott Tänak ansainnut niin ikään 43 pistettä tämän kauden sunnuntaikamppailuista. Tämä potti muodostaa yli puolet MM-sarjassa kolmantena olevan Tänakin kokonaissaldosta.

Hyundailla onkin tajuttu sunnuntaiden valtava merkitys.

– Jokainen piste on tärkeä. Kun voitimme Power Stagen, saimme viisi pistettä ja ohitimme Sebastien Ogierin supersunnuntain tuloksissa. Näin saimme vielä yhden pisteen enemmän eli käytännössä kuusi pistettä yhdeltä erikoiskokeelta, Neuville summaili Portugalin MM-rallin päätteeksi.

Toyotan kuljettajat ovat saalistaneet huomattavasti vähemmän pisteitä kisojen päätöspäiviltä. Parhaiten on onnistunut tallin osa-aikainen kuljettaja Sebastien Ogier, joka on ottanut kolmessa kilpailussa yhteensä 24 pistettä supersunnuntailta eli keskimäärin kahdeksan pistettä per kilpailu. Neuvillen ja Tänakin vastaava keskiarvo on 8,6 pistettä rallia kohden.

MM-sarjassa toisena olevan Elfyn Evansin saldo on puolestaan 29 pistettä viidestä rallista. Evans on tällä hetkellä 24 pisteen päässä Neuvillesta taulukossa, ja tästä erosta pelkästään 14 pistettä selittyy siis sunnuntain suorituksilla.

Toyotan ja Hyundain täysipäivisistä kuljettajista heikoimmin sunnuntaipäivistä on suoriutunut Takamoto Katsuta, jonka kisakohtainen keskiarvo on 4,8 pistettä.

Supersunnuntain pisteet kaudella 2024:

SijaKuljettajaTalliSunnuntai-
pisteet
Rallikohtainen
keskiarvo
1.Thierry NeuvilleHyundai438,6
1.Ott TänakHyundai438,6
3.Elfyn EvansToyota295,8
4.Sebastien OgierToyota248
5.Takamoto KatsutaToyota244,8
6.Adrien FourmauxFord193,8
7.Kalle RovanperäToyota186

Huomattavaa on se, että supersunnuntain pisteet ynnätään myös valmistajien mestaruussarjaan. Loistavien sunnuntaipäiviensä vuoksi Hyundai on tällä hetkellä MM-taistossa kuskin paikalla ja Toyota altavastaajana.

Tallien superusunnuntaipisteet kaudella 2024:

SijaTalliSunnuntai-
pisteet
Rallikohtainen
keskiarvo
1.Hyundai8917,8
2.Toyota8116,2
3.M-Sport Ford306

Katso rallin MM-sarjan pistetilanteet kokonaisuudessaan täältä.

Neuville on toistaiseksi kauden ainoa kuljettaja, joka on onnistunut ottamaan maksimipisteet viikonlopulta – eli olemaan kilpailussa ykkösenä lauantai-iltana (18 pistettä), ajamaan ykköseksi sunnuntain sprinttipäivänä (7 pistettä) sekä vetämään pohja-ajan Power Stagella (5 pistettä).

Esimerkiksi Kroatian ja Portugalin MM-rallit voittanut Ogier ei lähtenyt liikoja riskeeraamaan päätöspäivinä johtaessaan kilpailua. Näin ranskalainen varmisteli, ettei hän sorru virheeseen ja menetä lauantai-illan isoa ehdollista pistepottia.

Toisaalta tällaisen toiminnan takia Toyota on menettänyt paljon arvokkaita pisteitä. Kalle Rovanperä ajoi täysin samalla kaavalla Kenian Safari-rallin päätöspäivänä, kun hänellä oli kokonaistilanteessa ylivoimainen johto. Rovanperä ajatteli enemmän rallin voittoa ja lauantain pisteitä, mutta tämän vuoksi suomalainen keräsi lopulta sunnuntailta vain kaksi pistettä, vaikka hän olisi hyvin voinut taistella 12 pisteestä tiimilleen.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan kahden viikon kuluttua Sardiniassa.

Lue myös nämä