Hyundain WRC-tiimi ottaa valtavan riskin – vai onko kyseessä tallipomon puhdas bluffi?

Hyundain WRC-talli ei aio laittaa yhtäkään ylimääräistä tikkua ristiin ennen kuin rallin MM-sarjan kauden 2025 tekniset säännöt on lyöty lukkoon.
Hyundai
Kuva: Dufour Fabien/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Maailman moottoriurheiluneuvoston on määrä sinetöidä kesäkuussa Rally1-autojen tekniset säännöt kausille 2025 ja 2026. WRC-työryhmä antoi jo helmikuussa ehdotuksensa sääntömuutoksiin, joista on sittemmin käyty tiiviisti keskusteluja MM-sarjan valmistajien ja Kansainvälisen autoliiton FIA:n välillä.

Toyota testasi ehdotettuja ratkaisuja jo huhtikuussa, mutta Hyundai ei ole sen suuremmin valmistautunut, jos säännöt muuttuvatkin radikaalisti.

– Sen sijaan, että yrittäisimme tehdä hieman kaikkea – mikä ei ole koskaan hyvä idea moottoriurheilussa – olemme tietoisesti päättäneet tehdä oletuksen ja keskittää kaikki resurssimme siihen (nykyiseen autoon), Hyundain tallipäällikkö Cyril Abiteboul kertoi Dirtfishin mukaan.

– Tämä tarkoittaa, että emme käytä yhtäkään euroa, yhtäkään suunnitteluosaston tuntia tai yhtäkään testikilometriä vaihtoehtoisten sääntöjen parissa, ranskalainen linjasi.

Hyundailla on kova uhkapeli käynnissä, jos tallin toimintaa vertaa sen pahimpaan kilpakumppaniin Toyotaan, joka on edes hieman valmistautunut mahdollisiin muutoksiin.

Täytyy tosin muistaa myös se, että Abiteboul marinoitunut formula ykkösten kulisseissa ja hän taitaa loistavasti mediapelin. Kyseessä voi siis olla silkka bluffi – tavalla tai toisella.

Vaikka sääntöjä ei ole virallisesti lyöty lukkoon, talleilla lienee tässä vaiheessa suhteellisen selkeä käsitys tulevista säännöistä. Mahdollista on sekin, ettei sääntöihin tule valtavia muutoksia.

Abiteboulin mukaan Hyundain ratkaisussa on kuitenkin omat riskinsä.

– Teimme melko rohkean – ehkä jopa vaarallisen – päätöksen olettaa, että ensi vuodelle säädetään tietty sääntöpaketti. Kehitämme teknistä strategiaamme sen mukaan, mitä oletamme tapahtuvan.

– Saattaa olla, että olemme väärässä. Jos näin käy, olemme selvästi jälkijunassa ensi vuonna. Mutta tällä hetkellä tiedämme tarkalleen tämän oletuksen kanssa, mitä meidän pitää tehdä, Abiteboul sanoi.

Lue myös nämä