”Tämä laji ei ole vain miehille” – tuore suomalaismestari hehkuttaa naisten nousua rallin huipulle

Reeta Hämäläinen saavutti suuren unelmansa pari viikkoa sitten ajetussa Japanin MM-rallissa.
Reeta Hämäläinen
Reeta Hämäläinen. Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Emil Lindholmin kartanlukija Hämäläinen kruunattiin WRC2-luokan karttureiden mestariksi. Vielä kolmisen vuotta sitten syöpähoitojen kanssa taistelleelle Hämäläiselle titteli oli erityisen merkityksellinen.

– Onhan tämä ihan uskomatonta. Rehellisesti sanottuna en voinut kuvitella olevani tässä tilanteessa, sillä vuonna 2019 olin todella kipeä. Luulin, että homma on ohi. Olin varma, että en pysty enää ralliin, mutta onneksi olin väärässä, 34-vuotias Hämäläinen sanoo rallin MM-sarjan verkkosivuilla.

Hämäläisen lisäksi myös Enni Mälkönen saavutti tällä kaudella rallin MM-sarjassa mestaruuden, kun Mälkönen kruunattiin mestariksi WRC3-luokassa. Ralli on ollut pitkään miesten temmellyskenttää, mutta viime vuosina tilanne on ilahduttavasti muuttunut.

– Viime ja tänä vuonna Sara Fernandez voitti EM-tittelin. Tunnen hänet ja hän tekee aina hommia täysillä. Hän on ehdottomasti mestaruutensa ansainnut, Hämäläinen hehkuttaa.

Isabellen (Galmiche) voitto (Sebastien) Loebin kanssa Monte Carlossa oli myös uskomaton. Se oli myös historiallista, sillä Fabrizia Ponsin voitosta oli jo pitkä aika.

Pons voitti Monte Carlossa Pierro Liattin kanssa vuonna 1997. Jo aiemmin nainen oli saavuttanut 1980-luvulla neljä MM-rallin ykköstilaa Michele Moutonin kanssa.

– Kaikki he ovat idoleita, kuten myös Ilka Minor. Meillä on täällä paljon naisia, jotka tekevät upeaa työtä. On kiva, että sarjassa on naisia, Hämäläinen niputtaa.

Hämäläinen nostaa esiin myös yhden merkittävän naisen edustamastaan Toksportin tiimistä. Saksalaistallissa mekaanikkona työskentelee Alexandre Fernandez, jota Hämäläinen pitää suuressa arvossa.

– Hän on yksi parhaista mekaanikoista ja luo mahtavaa henkeä tiimiin. Hän levittää uskomattoman positiivisia viboja ympärilleen.

Naiset rallissa ovat myös suuria idoleita seuraavalle sukupolvelle.

– Minusta se on upeaa. Paras hetki on, kun pieni tyttö tulee luoksesi ja sanoo, että haluaa olla kuin sinä. He ymmärtävät, että myös heillä on mahdollisuus ajaa rallia, Hämäläinen summaa.

– On tärkeää, jos voin inspiroida tyttöjä tulemaan tämän lajin pariin. Tämä laji ei ole vain miehille.

Katso alapuolelta WRC2-luokan parhaat palat Japanin MM-rallista.

Lue myös nämä