Quantcast

Miksi WRC-tiimi päätyi pestaamaan Esapekka Lapin? Tallipomolta tyhjentävä vastaus

Useat kuljettajat pyrkivät Hyundain WRC-talliin ensi kaudeksi, mutta tiimi avasi lopulta oven Esapekka Lapille ja Craig Breenille.
Julien Moncet
Julien Moncet. Kuva: Vincent Thuillier/Hyundai Motorsport GmbH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Hyundai oli linjannut aiemmin, että he haluavat miehistöönsä kokeneita kuljettajia. Lapilta ja Breeniltä kokemusta löytyy, mutta taustalla oli toinenkin merkittävä tekijä.

Lappi kilpaili viime vuonna Toyotan väreissä, ja Breen ajoi M-Sport Fordin ykköskuljettajana. Näin ollen Hyundai saa arvokasta tietoa kilpailijatiimiensä Rally1-autoista.

Ottin (Tänak) korvaaminen on vaikeaa, mutta mielestäni onnistuimme hyvin uusien kuljettajien suhteen. Odotan innolla sitä, että näen kuljettajien työskentelevän yhdessä ensi vuonna, Hyundain virkaa tekevä tallipomo Julien Moncet kertoo Dirtfish-sivustolla.

Moncet’n mukaan vaakakupissa painoi myös se, että he ajoivat viime vuonna pääluokassa Rally1-menokeilla.

– Esapekka tuo meille kokemuksensa toisen tiimin Rally1-autosta, joten saamme hyvän kokonaisnäkemyksen kaikista muista autoista. He pystyvät vertailemaan autoja ja antamaan meille palautetta siitä, missä olemme vahvoja, missä olemme heikkoja ja missä meidän pitää parantaa. Se on tärkeä asia.

Moncet myöntää, että Lappi ja Breen eivät pysty paljastamaan entisten tiimiensä kaikkia salaisuuksia. Hyundai saa silti merkittävää etua etenkin Toyotaan nähden, sillä Toyota-kuljettajilla ei ole minkäänlaista kokemusta muiden tallien hybridikilpureista.

– He pystyvät vertailemaan esimerkiksi moottoreita, jousitusta, välityksiä ja, mikä tärkeintä, hybridiä. Kuten olemme nähneet, jokaisella tallilla on erilainen hybridistrategia. Onkin mielenkiintoista kuulla palautetta siihen liittyen, Moncet sanoo.

– On tärkeää saada kommentteja autosta uudelta kuljettajalta. Kun on tottunut johonkin asiaan, silloin keskittyy aina vain samoihin asioihin.

Rallin MM-kaudesta 2023 odotetaan tasaista vääntöä Toyotan ja Hyundain kesken. Toyota oli selvästi Hyundaita edellä kauden 2022 alussa, mutta Hyundai kiri rinnalle vuoden loppupuolella.

Lapin ja Breenin lisäksi Thierry Neuville ja Dani Sordo edustavat Hyundaita kaudella 2023.

Katso alta kooste kauden 2022 päättäneestä Japanin MM-rallista.

Lue myös nämä

  • Uusimmat