Suomalaiskuski teki kovan ratkaisun ja lähtee jahtaamaan mestaruutta USA:ssa – alla huima menopeli!

Tommi Hallman jatkaa kansainvälistä rallicross-uraansa Yhdysvalloissa.
Tommi Hallman
Tommi Hallman. Kuva: Tommi Hallmanin tiedotus
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Hallman, 23, kilpailee rallicrossin Nitrocross-sarjassa, jonka kausi käynnistyy syyskuussa. Kuopiolaisella on edessään Yhdysvalloissa viisi kisaviikonloppua, joista jokaisena ajetaan kaksi osakilpailua.

– Pitkään puntaroitiin eri vaihtoehtojen välillä, mutta lopulta aika selvä näkemys itselläni oli siitä, että Amerikka on se paikka, missä pitää olla, Hallman kertoo tiedotteessaan.

– Urheilubisnes on siellä niin eri tasolla ja rahaa liikkuu ihan eri tavalla ja koko sarjaa kehitetään isolla rahalla. Sarjan omistajat haluavat tehdä sarjasta ison jutun ja siihen on myös kaikki mahdollisuudet olemassa. Hienoa päästä ensimmäistä kertaa ajamaan koko kausi Amerikkaan, Hallman hehkuttaa.

Hallman saavutti Nitrocrossissa NEXT-luokan mestaruuden kaudella 2022-23. Alkavalla kaudella hän kilpailee uudistuneessa NEXT EVO -luokassa.

– Uusi moottori on Ford Mustangin 2,3-litrainen turbomoottori, josta lähtee tehoa 450 hevosvoimaa. Lites-autossa tehoja oli reilut 300 hevosvoimaa. Käytössä tulee olemaan myös nappi ratissa, mitä painamalla saa hetkellisesti sata hevosvoimaa lisää käyttöön eli maksimiteho tulee olemaan 550 hevosvoimaa, Hallman selvittää.

– Sekventaalivaihteisto jää pois ja tilalle tulee hydraulinen rattivaihteisto. Samanlainen, millainen oli muutama vuosi sitten WRC-ralliautoissa.

Hallmanin tiiminä on SET-Loenbro, joka on suomalaisen SET Promotionin ja yhdysvaltalaisen Loenbro Motorsportin yhteisprojekti. Hallmanin auto rakennetaan alkukesän aikana Suomessa ennen kuin se lähetetään meriteitse kohti Yhdysvaltoja heinäkuun ensimmäisellä viikolla.

– Suomen mittakaavassa tämä on ainutlaatuinen projekti. Laji kuin laji autourheilussa, niin kuitenkin aika harva Suomesta Pohjois-Amerikkaan lähtee ja näillä näkymin Nitrocrossissa ei tulevalla kaudella muita suomalaisia tule kilpailemaan. Ja muutenkin onhan tämä uniikki juttu, kun autokin rakennetaan Suomessa. Kesäkuun loppupuolella on tarkoitus ajaa testiä, että näkee, millainen auto on kyseessä, Hallman taustoittaa.

Hallman on tehnyt yhteistyötä SET Promotion -tiimin ja Pinomäen veljesten, Jussin ja Kallen, kanssa käytännössä koko sen ajan, kun hän on kilpaillut rallicrossissa. Askelmerkit täydelle Nitrocross-kaudelle luotiin viime vuoden joulukuussa, kun Hallman ja Jussi Pinomäki tekivät matkan Kaliforniaan Nitrocross-sarjan osakilpailuun.

Kalifornian kilpailuviikonlopun jälkeen samaisella radalla ajettiin uuden FC2-auton testit, joita Hallman ja Pinomäki seurasivat erityisen tarkasti.

– Sitä testiä seuratessa iski kipinä, että tämä näyttäisi kyllä mielenkiintoiselta hommalta. Toinen vaihtoehto oli tietysti RX2e-luokka MM-sarjassa. Neuvottelimme Pinomäkien kanssa, että jos heidän Lites-autostaan rakennettaisiin FC2-auto. Pääsimme yhteisymmärrykseen asioista ja syyskuussa kilpaillaan Nitrocrossin kauden avauksessa Richmondissa, Hallman kertaa.

Nitrocross-sarja vierailee tulevalla kaudella Richmondissa, Salt Lake Cityssä, Phoenixissa, Miamissa ja Las Vegasissa, missä ajetaan päätöskilpailu maaliskuussa 2025.

– Kyllähän sitä mestaruutta lähdetään metsästämään. Viime vuodet ovat menneet kuitenkin tosi hyvin, ja kun uratavoitteet on asetettu korkealle, niin homma on vain yksinkertaisesti sellainen, että näissä näytönpaikoissa pitää onnistua mahdollisimman hyvin, Hallman linjaa.

Lue myös nämä