Suomalaiset rallilupaukset taistelevat huikeasta palkinnosta – kuskeilla edessä uudistuneet testit

Sami Pajari
Sami Pajari. Kuva: Hannu Rainamo
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Sami Pajari nousi rallin SM-sarjan SM3-luokan pistejohtoon viikonloppuna ajetussa Laitilan osakilpailussa.

Heikki Koski-Lammi ajoi luokkavoittoon Laitilassa ennen Henri Hokkalaa. Pajari sijoittui luokassa kolmanneksi ja samalla hän otti haltuunsa SM3-luokan piikkipaikan ennen kauden viimeistä osakilpailua.

– Varsin riskittömästi tultiin koko päivä, mutta kolmannella ek:lla tuli yksi hasardi. Asvalttiosuuden vaihtuessa soralle tuli sumputtava oikea, johon olisi syytä hillitä hieman vauhtia. Tempaisin jostain syystä kuitenkin siihen vaihteen vitoselle. Hieman siinä roikuttiin, ja peili napsahti irti isoon puuhun. Loppupätkän ja vielä seuraavankin erikoiskokeen oli sitten hieman ajo sekaisin, Pajari kertasi.

SM3-luokan mestaruustaistossa on mukana kolme kuljettajaa. Lauri Joona ja Joonas Lindroos kamppailevat Pajarin kanssa mestaruudesta SM-kauden viimeisessä rallissa.

– Turun osakilpailusta ei ole vielä tässä kohtaa varmuutta, että saataisiinko sinne alle uudempi malli Fiestasta. Neste Rallin tuntemusten perusteella se on nopeampi, mutta kyllähän täällä Laitilassakin vielä edellisellä versiolla kohtuullisesti kerkesi, Pajari sanoi.

FFFS-finaaliin tyrkyllä useita kuskeja

Vasta 17-vuotias Pajari voitti kesällä Flying Finn Future Star -kilpailun, mistä hän sai palkinnoksi kaluston elokuun alussa ajettuun Suomen MM-ralliin. FFFS-kisassa järjestetään kauden viimeisen SM-rallin jälkeen toinen finaalivaihe, jossa Pajari on varmuudella mukana.

Nyt panokset ovat vieläkin kovemmat, sillä voittajalle on luvassa huomattava rahallinen tuki rallin MM-sarjan JWRC-junioriluokkaan ensi kaudeksi. SM-kauden jälkeen pidettävään valintatilaisuuteen pääsevät kuljettajat, jotka ovat SM3-luokan pisteissä viiden parhaan joukossa ja jotka ovat korkeintaan 25-vuotiaita. FFFS-kilpailijoista viiden parhaan joukkoon on tyrkyllä useampikin kuljettaja: Pajari, Joona, Henri Hokkala, Heikki Koski-Lammi, Aleksi Röyhkiö ja Arttu Lähdeniemi. Luokassa kolmantena oleva Joonas Lindroos ei ikänsä puolesta pääse mukaan FFFS-kisaan.

Valintatilaisuuteen pääseviltä kuljettajilta testataan niin fyysisiä kuin henkisiäkin kykyjä sekä mediataitoja. Mikäli voittava kuljettaja on ajanut tällä kaudella rallin SM-sarjassa M-Sportin Ford-kalustolla ja Pirellin renkailla, tukevat M-Sport, Pirelli ja AKK kuljettajan osallistumista JWRC-sarjaan yhteensä 90 000 eurolla.

Suomen MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiaisen mukaan valintatilaisuutta kehitetään uuteen, usean kisan käsittävään palkintoon sopivammaksi.

– Kuljettajia odottaa Ralli SM -kauden jälkeen varmaan vähän jotain uutta testien suhteen. Aiemmin Flying Finn Future Star valittiin silmällä pitäen yhtä MM-rallia eli Neste Rallia. Nyt lähetämme kuitenkin kuljettajan kokonaisen kauden ajaksi maailmalle. Täytyy keksiä, miten ne ominaisuudet saadaan testeissä esiin, Tarkiainen sanoo.

Rallin SM-sarjan päätösosakilpailu ajetaan ajetaan Salon ja Turun ympäristössä syyskuun viimeisenä viikonloppuna.

Lue myös nämä