Ruotsin MM-rallin asema vaakalaudalla? – ”Tapahtuman pitää olla kunnon lumikilpailu”

Kris Meeke
Kris Meeke. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Helmikuun puolivälissä ajettu Ruotsin MM-ralli sai kilpailijoilta jälleen rutkasti kritiikkiä kisan ohessa ajetun historic-rallin vuoksi.

Historic-autot ajoivat jälleen samoilla erikoiskokeilla MM-osakilpailun aamupäivän ja iltapäivän lenkkien välillä. Historicien piirtämät urat sekoittivat pakkaa, kun WRC-autot tulivat iltapäivällä erikoiskokeille. Etenkin ensimmäisenä pätkille lähteneet autokunnat menettivät huomattavasti aikaa vaikeissa tieolosuhteissa.

Tilanne ei olisi ollut yhtä kriittinen, jos Värmlannin alueella olisi ollut kunnon talviolosuhteet ja pakkaskeli. Kilpailun aikana elohopea oli kuitenkin selkeästi plussan puolella, minkä vuoksi tiet olivat pehmeässä kunnossa.

Ruotsin MM-rallin järjestäjät ovat perustelleet historic-kisaa sillä, että se pitää kilpailun taloudellisen puolen kunnossa. Tämän lisäksi katsojille riittää ohjelmaa erikoiskokeiden kahden ajokerran välillä. Järjestäjät ovat ilmoittaneet, että he aikovat pitää historic-rallin myös ensi kaudella.

Kansainvälinen autoliitto FIA oli suositellut jo ennen tämän vuoden kilpailua järjestäjille, että heidän kannattaa harkita uudelleen historic-kilpailua. FIA:n rallipomo Yves Matton lähetti samanlaisen viestin kilpailun jälkeen.

– FIA:n suositus järjestäjille on se, ettei tilanne olisi tällainen. Ymmärrämme, että se on osa liiketoimintaa ja auttaa tapahtumaa pysymään hengissä. Toisaalta tämä pitää ottaa huomioon, kun tapahtuman tulevaisuutta MM-kalenterissa arvioidaan. Kun rinnakkain ajettava historic-ralli vaikuttaa WRC-näytökseen, se täytyy huomioida arvioinnissa, Matton kertoi Motorsport News -lehdelle.

Matton haluaa, että MM-sarjassa ajetaan jatkossa ralleja talvisissa olosuhteissa. Ruotsi on kauden ainoa kunnon talviosakilpailu.

– Kannatan sitä, että kauden aikana olisi kaksi lumirallia. Rallin dna:han kuuluu se, että ajamme kaikissa olosuhteissa.

– Mutta meidän pitää ottaa huomioon se, että kalenterissa oleva talvitapahtuma on kunnon lumikilpailu, jossa on taatusti lunta tai jäätä. Meidän täytyy huomioida tämä keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä WRC-kalenterissa, Matton painotti.

Mattonin mukaan MM-sarjan ei tarvitse etsiä talvisia olosuhteita Euroopan ulkopuolelta.

– Joissain osissa Ruotsia ja Lappia ja joillain muilla alueilla on riittävästi lunta ja kylmät olosuhteet kunnon rallia varten. Meidän pitää saada takeet siitä, että lumiralli on kunnon lumiralli.

Lue myös nämä