Ruotsalaiset ällistyivät Suomessa esitetyistä MM-ralliväitteistä – nyt länsinaapurista kajahti täystyrmäys

Rallit.fin uutinen herätti tällä viikolla hämmästystä länsinaapurissa.
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä lennätti autoaan näyttävästi Ruotsin MM-rallissa helmikuussa 2024. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Sivustomme julkaisi tällä viikolla jutun Suomen MM-rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutisesta, joka vastaa myös rallin reitistä. Artikkelin yhteydessä kerrottiin, että Ruotsin MM-rallin järjestäjät ovat harkinneet ensi vuodeksi kilpailua, jossa erikoiskokeet ajetaan vain kertaalleen läpi.

Nykyisissä MM-ralleissa valtaosa pätkistä ajetaan kahdesti – ensin aamupäivän lenkillä ja huoltotauon jälkeen iltapäivän lenkillä. Näin kisajärjestäjät pystyvät säästämään kuluissa, ja toisaalta katsojien ei välttämättä tarvitse siirtyä erikoiskokeelta toiselle, jos samana päivänä haluaa nähdä kaksi pätkää.

Rallit.fin tieto ruotsalaisten aikomuksista oli peräisin Vauhdin Maailman tuoreimmasta lehdestä, jossa oli julkaistu artikkeli rallin MM-sarjan urheilupuolen delegaatista Timo Rautiaisesta.

– Ruotsin MM-rallin järjestäjä soitti rallinsa jälkeen ja kysyi, että saisivatko he järjestää rallin, jossa EK:t ajettaisiin vain kertaalleen. Totesin hänelle, että ette pelkästään saa vaan se olisi suositeltavaa, Rautiainen kertoi artikkelissa.

Rallit.fin ja sen kansainvälisen sisarsivuston RallyJournal.comin julkaisema juttu päätyi lopulta Ruotsin MM-rallin järjestäjien silmien eteen. Ralliorganisaation reittipäällikkö Joakim Åström otti lopulta yhteyttä toimitukseemme ja halusi oikaista tietoja.

– Henkilö, joka soitti Timolle, ei kuulu viralliseen organisaatioon, joten ilmeisesti tämän henkilön ja Timon välille tuli jonkinlainen väärinkäsitys, Åström selvitti Rallit.fille.

– Organisaatiossa ei ole tällaisia suunnitelmia, Åström painotti.

Kuuntele alta Rallipodin tuorein jakso! Voit kuunnella sen myös Spotifyssä – ja muista pistää samalla Rallipodi tilaukseen!

Åströmin mukaan olisi mielenkiintoista järjestää MM-ralli, jossa jokainen erikoiskoe ajettaisiin vain kertaalleen. Mutta käytännössä tällainen kilpailu on utopiaa.

– Se olisi taloudellisesti mahdotonta, koska meidän pitää maksaa luvista maanomistajille, teiden auraamisesta ja kaikesta muusta. Sillä olisi myös suurempi vaikutus poronhoidolle, ja lisäksi vapaaehtoisia tarvittaisiin entistä enemmän työskentelemään rallin parissa, Åström sanoi.

Ruotsissa on jo aloitettu kauden 2025 MM-talvirallin reitin suunnittelu. Åströmin mukaan kilpailuun kaavaillaan kahta tai kolmea uutta erikoiskoetta, ja kokonaisreitin pituudeksi tulee noin 300 EK-kilometriä.

Ensi kaudeksi MM-rallien reitin suunnitteluun annetaan enemmän vapauksia, kun niin sanotut etähuollot tekevät paluun.

– Emme ole tehneet päätöksiä etähuollosta, sillä kaikki riippuu koko reitin suunnittelusta. Tavoitteena on kuitenkin järjestää kompakti ralli, Åström kertoi.

Ruotsin MM-ralli on ajettu vuodesta 2022 Uumajan ympäristössä.

Lue myös nämä