Riku Tahkolla onnistunut paluu SM-sarjaan – varaslähtö vei palkintokorokepaikan

Riku Tahko
Riku Tahko. Kuva: Taneli Niinimäki
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Lauantaina päättynyt Tunturiralli avasi jälleen rallin SM-kauden. SM2-luokassa, SM-pisteillä nähtiin historiallisesti ensimmäistä kertaa Rally2kit-luokan auto, kun Riku Tahko ajoi Minillään neljänneksi.

SM-sarjaan paluun tehnyt Riku Tahko oli kilpailun alusta saakka innolla mukana, sillä ensimmäisen erikoiskokeen lähdössä mies otti varaslähdön ensimmäisellä erikoiskokeelle yhdessä kartanlukijansa Markus Soinisen kanssa.

Kisan avanneella Aittajärven erikoiskokeella Tahko oli uudella autolla heti viides SM2-luokassa, vain 8,9 sekuntia kärjestä. Toisella erikoiskokeella Tahko oli jo toiseksi nopein. Päivän päättäneellä Mäntyvaara 2:n erikoiskokeella porvoolainen teki jo historiaa kirjauttamalla SM2-luokassa historian ensimmäisen Rally2kit-luokan autolla ajetun pohja-ajan.

Yötauolle Tahko ja Soininen vetäytyivät luokkansa kolmansina, 49,7 sekuntia luokkaa johtanutta Anssi Rytköstä perässä.

– Valmistautuminen ralliin sujui hyvin, kun pääsimme hyvin treenaamaan. Se mahdollisti sen, että saimme heti vauhdista hyvin kiinni. Mäntyvaaran erikoiskokeella saimme ensimmäisellä vedolla kurottua aikaa kiinni edellä ajaviin ja toisella jo hienot pohjat. Pimeällä ajetut erikoiskokeet olivat kuitenkin vaikeita huolimatta siitä, että koin olleeni niihin valmiina.

Lauantain avanneella, yli 40 kilometrisellä Siikakämällä Tahkon autokunta otti kärkeä kiinni yli 16 sekuntia. Tätä seuranneella Mäntyvaaran erikoiskokeella Tahko kiri eroa 13,5 sekuntia lisää. Ennen rallin kolmea viimeistä erikoiskoetta Tahkon nimi löytyi toiselta sijalta. Anssi Rytkösen johto oli enää 19,6 sekuntia.

– Aamun avannut Siikakämä oli meiltä hyvä suoritus. Onnistuin latautumisessa hyvin ja suoritus oli sitä kautta hyvä, vaikka varmasti ison tien osalla tulikin tappiota. Löysimme hyvän raivon ajaa. Meidän bravuurilla, Mäntyvaaran erikoiskokeella vielä kunnon pohjat niin tilanne näytti oikeinkin hyvältä.

Erikoiskokeella kahdeksan Tahko joutui taipumaan. Illalla alkanut lumipyry ja vaikeat olosuhteet jatkuivat läpi yhdeksännen ja kymmenen erikoiskokeen ja Tahkon sijoitus putosi neljänneksi. Eroa luokan lopulta voittaneeseen Anssi Rytköseen kertyi reilu minuutti. Paikka palkintokorokkeella jäi harmittavasti 2,7 sekunnin päähän.

– Valitettavasti erikoiskokeet 8 ja 9 olivat minulle vaikeita. Huono näkyvyys lumipyryn ja pimeyden takia hankaloittivat, enkä pystynyt parhaimpaani. Kisan päättänyt erikoiskoe oli samalla teknisin ja hitain. Onnistuimme mielestäni hyvin siellä, mutta aika ei ollut ihan sitä mitä ajattelin. Harmittavasti ensimmäisellä erikoiskokeella saatu aikasakko varaslähtö verotti meiltä lopulta palkintokorokepaikan. Silti hyvät pisteet neljännestä sijasta tuntuvat hyvältä.

– Tiimimme toimi loistavasti, kartanlukija teki virheetöntä työtä ja autokin toimi. Olemme SM2-luokassa nyt neljäntenä. Joensuussa ja Mikkelissä edessä on teknisempää tietä, jotka sopivat autollemme varmasti paremmin.

Seuraava Ralli SM -sarjan osakilpailu ajetaan Mikkelissä 7.-8. helmikuuta Vaakuna-rallissa.

Arctic Lapland Ralli, tulokset SM2:
1. Anssi Rytkönen Mitsubishi 1.49.03,2
2. Jussi Lindberg Mitsubishi  +51,3
3. Timo Mäenpää Mitsubishi   +1.08,0
4. Riku Tahko Mini       +1.10,7
5. Arttu Lähdeniemi Mitsubishi +3.34,0

Lue myös nämä

 • Uusimmat