Renault’n nelivetoinen ralliauto pian valmis tositoimiin – suunnittelussa apuna F1-tiimi

Automerkki Renault on kehitellyt Clio-ralliautoaan entistä pidemmälle.
Renault Clio Rally4
Renault Clio Rally4:sta on tulossa markkinoille tujumpi versio.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Renault on ottanut ison harppauksen eteenpäin, sillä autonvalmistajan uusi nelivetoinen Clio Rally3 -auto on pian valmis tositoimiin. Yhtiö tiedotti maanantaina, että auton testit on nyt suoritettu ja FIA:n luokituksia odotellaan valmiiksi huhtikuuhun mennessä.

Tämä tarkoittaa sitä, että auto on valmis rallipikataipaleille jo keväällä tai viimeistään ensi kesänä. Toistaiseksi Rally3-luokituksen auton on valmistanut vain M-Sport Ford, jonka Fiesta Rally3 -autolla ajetaan sekä rallin MM-sarjan JWRC- että WRC3-luokissa.

Renault’n mukaan uutta Clio Rally3 -autoa on testattu yhteensä 4 500 kilometrin verran. Testit on ajettu Ranskassa sekä Espanjassa. Asvaltilla autoa on rääkätty 2 500 kilometriä ja soralla hieman vähemmän. Autoa ovat testanneet muun muassa Jean-Baptiste Franceschi ja Andrea Crugnola.

Clio Rally3 saa ensiesittelynsä tammikuun 15. päivä Andorrassa, kun auto esitellään Pas de la Casa Circuit -radalla. Jo aiemmin Renault on tuonut markkinoille versiot etuvetoisista Rally4- ja Rally5-luokituksen Clioista.

Renault Clio Rally3 yhtiön esittelyvideolla.

Auton suunnittelusta vastannut pääinsinööri Yann Paranthoën on kuvaillut urakkaa Dirtfishin sivuilla varsin suureksi.

– Aloitimme auton suunnittelun syyskuussa 2021. Se oli hankalaa aikaa saada materiaaleja kuten alumiinia ja terästä. Testit aloitimme viime keväänä Ranskassa ja päätimme ne viime viikolla Espanjaan, pääinsinööri sanoo.

– Emme halunneet tuhota autoa, mutta halusimme laittaa sen koville ensimmäisistä testeistä alkaen. Luonnollisesti meillä oli joitain ongelmia ja halkeamia osissa, kuten vetoakselissa ja vaihdelaatikossa. Ne eivät kuitenkaan olleet isoja juttuja, enemmänkin hammastuksiin liittyviä pikku asioita.

Kuten odottaa saattaa, tehtiin Clio Rally3 -autoon monia muutoksia sitten ensitestien. Varsinkin muhkea takasiipi on kerännyt huomiota. Siihen tiimi sai apua Renault’n riveihin kuuluvalta Alpinen F1-tiimiltä.

– Pyysimme heiltä maaliskuussa, jos he voisivat suunnitella ja laskea meille uuden takasiiven. Emme voineet tietenkään pyytää liikoja kesken formulakauden, mutta he tekivät hienoa työtä. Meillä oli hyvä keskusteluyhteys, Paranthoën summaa.

– Oli hyvin mielenkiintoista työskennellä heidän kanssaan. Heillä oli iso vaikutus autoomme, mikä on äärimmäisen positiivista ja se yllätti meidät kaikki.

Lue myös nämä

  • Uusimmat