Rallin SM-sarja huipentuu – näistä asetelmista startataan finaalikilpailuun

Juha Salo
Juha Salo starttaa SM1-luokan pistejohtajana kauden päätösralliin. Kuva: Taneli Niinimäki
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin SM-kausi huipentuu tulevana viikonloppuna, kun SM-sarjan viimeinen osakilpailu ajetaan Salon ja Turun seudulla.

Kauden päätösralliin lähdetään huippujännittävistä asetelmista. Jokaisen SM-luokan mestari on vielä selvittämättä, joten odotettavissa on tiukkaa vääntöä viimeisille metreille saakka.

Varsinkin SM1-luokassa tilanne on todella kutkuttava. Konkarikuljettaja Juha Salo johtaa luokkaa vain neljän pisteen erolla toisena olevaan Teemu Asunmaahan. Sama kaksikko ratkaisi SM-kullan kohtalon myös kaksi vuotta sitten – tuolloin Asunmaa varmisti mestaruuden viimeisessä osakilpailussa.

– Viimeistä rallia minun tai Teemun ei tarvitse enää edes pakolla voittaa. Ajamme toinen toista vastaan ja se, kumpi maalissa on toisen edellä, on mestari. Hieno tilanne ja varmasti tulee mielenkiintoinen ottelu, Salo kertoi elokuun lopussa ajetun Laitilan SM-rallin jälkeen.

SM1-luokan pronssista vääntää useampi kuljettaja. Emil Lindholm on kiinni kolmossijassa ennen Salon ja Turun SM-rallia, mutta Kristian Kiviniemi ja Jari Ketomaa ovat tuntumassa.

Katso SM1-luokan pistetilanne täältä!

SM1-luokan vääntöön tuo oman lisämausteensa Juhana Raitanen, joka on tullut tunnetuksi Eerik Pietarisen kartanlukijana. Raitanen starttaa kilpailuun Toni Gardemeisterin tiimin Skoda Fabia R5 -autolla kartanlukijanaan Marko Salminen.

Esa Ruotsalainen ja Ville Hautamäki ratkaisevat keskenään SM2-luokan mestaruuden. Ruotsalaisella on tuntuva 16 pisteen etumatka ennen viimeistä rallia.

Sami Pajarilla on SM3-luokassa 15 pisteen etumatka Lauri Joonaan. Luokassa on jaossa myös paikat Flying Finn Future Star -kilpailun finaaliin, jonka voittajalle on luvassa huomattava rahallinen tuki rallin MM-sarjan JWRC-junioriluokkaan ensi kaudeksi. SM-kauden jälkeen pidettävään valintatilaisuuteen pääsevät kuljettajat, jotka ovat SM3-luokan pisteissä viiden parhaan joukossa ja jotka ovat korkeintaan 25-vuotiaita.

– Kuljettajia odottaa Ralli SM -kauden jälkeen varmaan vähän jotain uutta testien suhteen. Aiemmin Flying Finn Future Star valittiin silmällä pitäen yhtä MM-rallia eli Neste Rallia. Nyt lähetämme kuitenkin kuljettajan kokonaisen kauden ajaksi maailmalle. Täytyy keksiä, miten ne ominaisuudet saadaan testeissä esiin, Suomen MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen sanoo.

Ralli käyntiin perjantai-iltana

Salon ja Turun SM-ralli alkaa perjantaina kello 19 Salon kaupungintalolla järjestettävillä lähtöseremonioilla, josta kilpailijat suuntaavat Salon Kiskossa ajettaville Aijalan ja Tieksmäen erikoiskokeille.

Lauantaipäivän erikoiskokeiden sarja aloitetaan Pöylä 1:llä Sauvossa, josta siirrytään Tiskarlan ja Vaskion pikataivalten kautta huoltoon. Iltapäivän lenkki koostuu toistamiseen ajettavasta Pöylästä ja Liedon nurkilta löytyvistä legendaarisista Saukonojasta ja Suopohjasta.

Kilpailu huipentuu lauantai-iltana Metsämäen raviradalla Turussa, missä ajetaan viimeinen erikoiskoe alkaen kello 17.29.

Rallissa ajetaan kaikkiaan yhdeksän erikoiskoetta, joiden yhteismitta on 102 kilometriä.

Salon ja Turun SM-rallin aikataulu:
Perjantai 27.9.

19.42 EK1: Aijala (9,48 km)
20.00 EK2: Tieksmäki (14,90 km)

Lauantai 28.9.

10.41 EK3: Pöylä 1 (13,40 km)
11.50 EK4: Tiskarla (12,48 km)
12.10 EK5: Vaskio (17,90 km)
13.01 Huoltotauko
14.42 EK6: Pöylä 2 (13,40 km)
15.39 EK7: Saukonoja (14,70 km)
16.27 EK8: Suopohja (4,48 km)
17.29 EK9: Metsämäki (1,26 km)

Lue myös nämä

  • Uusimmat